Dieta kefirowa – mniej kilogramów w zaledwie 5 dni! / Dieta kefirowa na wynos
2023-04-25Pieczone udka kurczaka
2023-05-08Gruszki są smacznymi, zależnie od gatunku mniej lub bardziej soczystymi i słodkimi owocami. To przysmak wielu osób w formie surowej, ale popularne są także gruszki pieczone. Warto dodać, że gruszki mają właściwości prozdrowotne. Są źródłem cennych składników odżywczych, między innymi witaminy C, potasu, błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy. My proponujemy gruszki pieczone, przyrządzane w zdrowy sposób we frytkownicy beztłuszczowej. Mają konsystencję podobną do tych pieczonych w piekarniku, ale bez dodatku tłuszczu.
Pieczone gruszki
Kategoria: Desery, PrzepisyStopień trudności łatwyPorcje
2
porcjeCzas przygotowania
30
minutCzas gotowania
20
minutSkładniki
2 gruszki
łyżeczka cynamonu i cukru waniliowego
50 ml miodu
50 g orzechów włoskich
Przygotowanie
- Gruszki umyj, osusz, przetnij na pół i usuń gniazda nasienne.
- Oprósz gruszki cynamonem na całej rozciętej powierzchni.
- Wymieszaj miód z cukrem wanilinowym i posiekanymi orzechami.
- Do wydrążonego zagłębienia po gniazdach nasiennych nałóż mieszankę miodu z orzechami.
- Piecz w koszu frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do temperatury 180ºC około 15-20 minut, aż orzechy się przyprażą.
- Podawaj polane odrobiną miodu.
Uwagi
- Do zapiekania polecamy gatunek gruszki konferencja, który charakteryzuje się słodkim smakiem i soczystym miąższem.
- Jeżeli lubisz słodko-wytrawne smaki, możesz do mieszanki miodu i orzechów dodać 40 g sera pleśniowego, na przykład gorgonzola.
- Pieczone gruszki dobrze smakują z lodami waniliowymi.