Mięso drobiowe jest jednym z najpopularniejszych oraz zdrowszych mięs. Można je przyrządzać na wiele różnych sposobów, od tradycyjnego rosołu przez pieczenie i smażenie, aż po grillowanie. Można również wykorzystywać różne części kurczaka. Jednym ze smaczniejszych mięs drobiowych są udka, na które przygotowaliśmy przepis.
Warto przy tym zaznaczyć, że drób jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka, a także wielu witamin i innych składników odżywczych. Żeby te odżywcze wartości zachować, dobrze jest odpowiednio przygotować mięso. Dlatego nasza propozycja to słodko-pikantne udka z kurczaka, pieczone we frytkownicy beztłuszczowej. Tak przygotowane będą chrupiące z wierzchu i soczyste w środku.
2
porcje40
minut30
minut4 średnie udka z kurczaka
120 g pokrojonego w kostkę ananasa z puszki
sól i pieprz
1 ząbek czosnku
pół szklanki soku z ananasa
100 ml sosu sojowego
100 g brązowego cukru trzcinowego
łyżeczka curry i papryki chili