Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem feta
2023-05-08Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem
2023-05-08Ciasto francuskie to rodzaj kruchego ciasta o warstwowej strukturze. Jest to efekt dużej zawartości tłuszczu, wałkowania i wielokrotnego składania. Jest uniwersalne, ponieważ jego dość neutralny smak dobrze pasuje do składników słodkich i wytrawnych. My proponujemy wersję na słodko, czyli różki z ciasta francuskiego z powidłami śliwkowymi. Smak śliwkowej konfitury dobrze przełamuje słodycz ciasteczek. Oczywiście można użyć każdej innej konfitury lub ulubionego dżemu, albo czekolady. To prosty i szybki przepis na pyszną, słodką przekąskę.
Ciasto francuskie na słodko – różki z powidłami śliwkowymi
Kategoria: PrzepisyStopień trudności łatwyPorcje
4
porcjeCzas przygotowania
35
minutCzas gotowania
20
minutSkładniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
powidła śliwkowe
1 jajko
cynamon do posypania
Przygotowanie
- Ciasto francuskie pokrój na równe kwadraty około 6-8 cm.
- Na środku kwadratów rozsmaruj powidła śliwkowe.
- Złóż kwadraty na pół i dociśnij brzegi widelcem.
- Posmaruj wierzch rożków rozbełtanym jajkiem i posyp brązowym cukrem.
- Piecz partiami zachowując odstępy we frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do 180º około 20 minut, aż wierzch się zarumieni.
- Ciepłe rożki posyp cynamonem.
Uwagi
- Przed pieczeniem cynamonem możesz posypać powidła, a wierzch rożków posmarować miodem i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.