Ciasto francuskie na słodko – różki z powidłami śliwkowymi
2023-05-08Koktajl owocowy z rabarbarem
2023-05-23Kotlety z mięsa mielonego, nazywane zależnie od formy też klopsami lub pulpetami, to smaczny sposób na przygotowanie soczystego mięsa. Jednak smażenie ich na tłuszczu jest dość kaloryczne, a do tego mięso można przesuszyć. Dlatego nasza propozycja to kotlety mielone smażone w zdrowy sposób we frytkownicy beztłuszczowej. Żeby przełamać nieco rutynę zwykłych, tradycyjnych kotletów, przedstawiamy smaczną wersję z nadzieniem z pieczarek i żółtego sera.
Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem
Kategoria: PrzepisyStopień trudności łatwyPorcje
4
porcjeCzas przygotowania
45
minutCzas gotowania
30
minutSkładniki
pół kilograma mięsa mielonego wieprzowego
10 średnich pieczarek
1 duża bułka
mleko
1 duża cebula
2 jajka
70 g sera żółtego
bułka tarta
odrobina masła
Przygotowanie
- Namocz w mleku bułkę.
- Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na patelni na roztopionym maśle.
- Do mięsa dodaj jajko, cebulę, odsączoną bułkę i dopraw do smaku pieprzem oraz solą.
- Wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy.
- Pieczarki i żółty ser zetrzyj na dużych oczkach na tarce.
- Podsmaż pieczarki na patelni od cebuli na roztopionym maśle i dopraw solą oraz pieprzem.
- Do przestudzonych pieczarek dodaj żółty ser i wymieszaj.
- Mięso podziel na 8 równych części i na każdą nakładaj pieczarki z serem.
- Obtocz farsz mięsem i uformuj kotleciki.
- Obtocz kotlety bułką tartą.
- Smaż kotlety w koszu frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do temperatury 180ºC około 15 minut, aż zbrązowieją.
- W połowie czasu odwróć kotlety na drugą stronę.
Uwagi
- Jeśli wolisz możesz użyć mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego.
- Możesz wykonać panierkę obtaczając kotlety najpierw startym żółtym serem i potem w bułce tartej.
- Do farszu możesz dodać posiekaną natkę pietruszki.
- Możesz też wypróbować wersję bez nadzienia umieszczonego w środku mięsa, czyli wymieszać podsmażone pieczarki i ser z masą mięsną.