Barszcz na zakwasie
2023-11-30Makowiec zwijany
2023-11-30Jak wiadomo polski obiad najczęściej nie może obejść się bez sosów. Zwykle do mięs i ziemniaków czy ryżu podaje się sos zrobiony na esencji ze smażenia mięsa. Jednak nie tylko mięsne sosy są smaczne i dobrze pasują do ziemniaków oraz kopytek. Propozycją dla miłośników leśnych przysmaków jest sos grzybowy. W sezonie warto go przyrządzać ze świeżych grzybów. Poza nim można wykorzystać grzyby suszone. Sos grzybowy sprawdzi się w ciągu całego roku, na przykład do smażonej ryby. Tym bardziej jest to dobry dodatek do potraw wigilijnych.
Sos z suszonych grzybów
Stopień trudności łatwyPorcje
4-6
porcjeCzas przygotowania
1
godzina25
minutCzas gotowania
1
godzina15
minutSkładniki
50 g suszonych grzybów
2 średnie cebule
50 ml oleju rzepakowego
30 g masła
30 g mąki
30 ml śmietanki 36%
sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
- Dzień wcześniej namocz grzyby.
- Następnego dnia odcedź grzyby i pokrój je na drobniej, zostaw wodę w której się moczyły.
- Cebulę pokrój w drobne kawałki i podsmaż na oleju do zeszklenia.
- Podsmażoną cebulę i grzyby dodaj do wody od moczenia, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj w na małym ogniu około 50 minut, aż grzyby zmiękną.
- Na małej patelni rozpuść masło i wymieszaj z mąką.
- Dodaj zahartowaną zasmażkę do wywaru i zagotuj.
- Dodaj śmietankę i chwilę pogotuj.
Uwagi
- Żeby sos był bardziej gęsty, możesz użyć tylko części wody od moczenia grzybów, odpowiednio do ich ilości.