Ciasto ze śliwkami
2023-04-13Naleśniki wytrawne z pieczarkami
2023-04-17Bezy to ulubiony przysmak wielu łasuchów. Ich charakterystyczna, krucha skorupka zachęca do zjedzenia. Zależnie od przygotowania, czasem także środek jest chrupiący, a czasem ciągnący. Bezy zwykle są robione jako małe, okrągłe i stożkowe ciasteczka. Może jednak zrobić z masy bezowej różne inne kształty, włącznie z tortem bezowym. Można je też podawać z różnymi dodatkami.
Bezy
Kategoria: Desery, PrzepisyStopień trudności łatwyPorcje
4
porcjeCzas przygotowania
2
godziny15
minutCzas gotowania
2
godzinySkładniki
4 białka
250 g drobnego cukru
szczypta soli
Przygotowanie
- Ubij białka ze szczyptą soli.
- Gdy piana zacznie gęstnieć, dodawaj stopniowo po łyżce cukru, cały czas ubijając żeby cukier się rozpuszczał.
- Masa na bezy powinna być sztywna i szklista.
- Nałóż masę do rękawa cukierniczego i wyciskaj małe bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz bezy w piekarniku nagrzanym do 100ºC z termoobiegiem około 2 godzin.
- Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim bezy do wystygnięcia.
Uwagi
- Zależnie od tego czy lubisz bardziej czy mniej słodkie bezy, możesz dodać odpowiednią ilość cukru.
- Jak zrobić bezy ciągnące się w środku? Po ubiciu piany trzeba umieścić ją w kąpieli wodnej na 2-3 minuty.
- Możesz zrobić beze w kształcie tortu i podawać z masą ze śmietanki i serka mascarpone oraz świeżymi owocami.