Domowe tortille
2023-04-17Boczniaki smażone z ziemniakami
2023-04-17Burrito to potrawa wywodząca się z Meksyku. Jej bazą są placki tortilli, które nadziewa się farszem i zwija w rolady. Żeby tortilla była miękka, zwykle lekko ją się grilluje lub podgrzewa na parze. Dodatki do burrito są dowolne, może to być mięso, ryby, warzywa, ser czy salsa. W Meksyku dodaje się najczęściej wołowinę lub innego rodzaju mięsa, warzywa, paprykę, fasolę czy kukurydzę. Placki tortilli można kupić gotowe, ale można je też zrobić samodzielnie. Nasza propozycja to klasyczne meksykańskie burrito z mięsem z indyka.
Burrito
Kategoria: Obiady, PrzepisyStopień trudności łatwy3
porcje50
minut40
minutSkładniki
pół kilograma mielonego mięsa z indyka
6 placków tortilli
250 g czerwonej fasoli
pół puszki kukurydzy
1 mała papryka czerwona
1 mała papryka żółta
1 cebula
1 ząbek czosnku
40 g passaty pomidorowej lub koncentratu
300 g startego sera cheddar
łyżeczka czerwonej papryki ostrej
sól i świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie
- Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę i smaż cebulę do zeszklenia.
- Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż minutę.
- Dodaj paprykę i smaż często mieszając aż papryka zmięknie.
- Dodaj mięso mielone oraz sól i pieprz, smaż aż mięso się lekko zarumieni.
- Dodaj fasolę, kukurydzę, ostrą paprykę i passatę, gotuj często mieszając na niedużym ogniu około 10 minut.
- Na suchej patelni lekko podgrzej tortille.
- Na środek tortilli nakładaj farsz, posyp żółtym serem i zwijaj w rulony lub koperty.
- Ułóż burrito na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smaż na patelni lub piecz w piekarniku do 10 minut, aż placki się zarumienią a ser rozpuści.
Uwagi
- Możesz użyć mielonego mięsa z wołowiny. Do farszu możesz dodać świeżą kolendrę. Burrito dobrze smakuje z sosem czosnkowo-jogurtowym.