
Naleśniki wytrawne z pieczarkami
2023-04-17
Burrito
2023-04-17Tortilla to popularny w kuchni meksykańskiej okrągły, płaski placek, zwykle o średnicy od 5 do 30 cm. Przyrządza się go z mąki pszennej lub kukurydzianej i stosuje jako pieczywo, rodzaj naleśnika, dodatek do zup lub bazę innych potraw. Nadziane i zwinięte tortille nazywają się burrito. Placki tortilli można kupić gotowe, my jednak proponujemy zrobić je samodzielnie z mąki pszennej. To nic trudnego.
Domowe tortille
Stopień trudności łatwyPorcje
10
porcjeCzas przygotowania
40
minutCzas gotowania
20
minutSkładniki
pół kilograma mąki pszennej
niepełna szklanka gorącej wody
50 ml oleju rzepakowego lub 30 g roztopionego masła
odrobina soli
Przygotowanie
- Wszystkie składniki dokładnie wyrób na jednolitą masę i odstaw na 20-30 minut.
- Podziel ciasto na 10 części, uformuj kulki i rozwałkuj bardzo cienko.
- Smaż placki na oleju około minuty na każdej ze stron.
Uwagi
- Woda dodawana do mąki powinna być gorąca, żeby ją dobrze skleić. Te tortille będą duże i można z nich zrobić burrito. Jeśli potrzebujesz tortille jako pieczywo, zrób małe placuszki.