Boczniaki to cudzożywne grzyby w kilku gatunkach, rosnące głównie na drzewach w krajach strefy tropikalnej i umiarkowanej. Najbardziej popularny jest boczniak ostrygowaty, uprawiany także w Polsce i dostępny cały rok. Ten grzyb ma jasny kapelusz i aromatyczny, lekko korzenny zapach oraz delikatny i soczysty smak.
Boczniaki można przyrządzić w bardzo prosty sposób, czyli panierowane i smażone. Wystarczy oczyszczone kapelusze oprószyć mąką, zanurzyć w jajku z solą oraz pieprzem i obtoczyć w bułce tartej. Potem smażyć na oleju rzepakowym lub maśle z obu stron na złoty kolor. Nasza propozycja to smażone ziemniaki z boczniakami.
6
porcje1
godzina40
minut1 kg małych ziemniaków
400 g boczniaków ostrygowatych
4 szalotki
mały pęczek koperku
oliwa z oliwek lub masło
sól i świeżo zmielony pieprz
czosnek granulowany