Ślimaczki z ciasta francuskiego
2023-12-06Pasta rybna ze śledzia
2023-12-18Cebularz to okrągły, drożdżowy placek pszenny, który wywodzi się z kuchni żydowskiej. Jest chrupiący i wypełniony aromatycznym nadzieniem. Wielkość placka może wynosić od 5 do 25 cm. Grubość wynosi 1,5 cm, a brzegi to przypieczony wieniec samego ciasta. Na wierzchu znajduje się pokrojona w kostkę cebula, która powinna być słodka, zmieszana z makiem, olejem roślinnym i solą. Nasza propozycja to cebularz przygotowany we frytkownicy beztłuszczowej. Ten tradycyjny, chroniony certyfikatem placek pochodzi z Lubelszczyzny. Sprawdzi się jako domowa przekąska na ciepło oraz na zimno. Prosta, smaczna i pożywna.
Charakterystyczne dla Lubelszczyzny cebularze są tam jednym z najpopularniejszych, tradycyjnych produktów. Znane są jako cebularz lubelski. Tradycję ich wypiekania zapoczątkowali lubelscy żydzi w Lublinie w XIX wieku. Pierwotnie były przysmakiem biedaków z powodu prostej receptury i niedrogich składników. Jednak mimo to cebularze mają świetny smak, więc stopniowo znalazły zwolenników wśród zamożniejszych ludzi, a dziś są już bardzo popularne.
Jako ciekawostkę można podać, że w 2007 roku Cebularz lubelski został dodany do listy produktów tradycyjnych w Polsce. Posiada też oficjalny certyfikat unijny. W 2014 roku Komisja Europejska zarejestrowała nazwę Cebularz lubelski w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych oraz chronionych nazw pochodzenia. To 37. polski produkt chroniony w Unii Europejskiej prawem jako produkt regionalny. Od 1917 roku w Lublinie prowadzi działalność Regionalne Muzeum Cebularza, a ten produkt ma też patronat nad turniejem rugby.
Cebularz
Stopień trudności łatwy6
porcje1
godzina10
minut15
minutSkładniki
- Na ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
50 g masła
30 g świeżych drożdży
1 jajko + 1 do posmarowania
250 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżka cukru
- Na nadzienie:
2 duże cebule – około 500-600 g (słodka, delikatna odmiana)
3 łyżki maku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
Przygotowanie
- Farsz najlepiej zacząć przygotowywać na godzinę przed pieczeniem.
- Cebulę obierz i pokrój w dużą kostkę, włóż do miski i posyp solą, żeby zmiękła oraz puściła sok.
- Po godzinie odlej sok, dodaj olej oraz mak i dokładnie wymieszaj.
- W 50 ml ciepłego mleka rozpuść drożdże, dodaj 2 łyżki mąki oraz cukier i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw na 10-15 minut do wyrośnięcia.
- Rozpuść masło i odstaw do wystudzenia.
- Do dużej miski przesiej mąkę i wymieszaj z solą.
- Roztrzep 1 jajko.
- Dodaj do mąki rozczyn, resztę ciepłego mleka, roztopione masło oraz jajko i wymieszaj.
- Wyrabiaj ciasto około 15 minut, tak by było miękkie oraz elastyczne i odchodziło od ręki, podsypując w razie potrzeby mąką.
- Włóż ciasto do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, powinno podwoić objętość.
- Następnie podsypane mąką wyrabiaj chwile i podziel na 12 części (liczba zależnie jak duże mają być cebularze).
- Każdą z części uformuj w kulkę i rozwałkuj na placek grubości około 1 cm.
- Na środku zrób wgłębienie za pomocą dna szklanki.
- Na wgłębienie nakładaj farsz cebulowy.
- Zostaw do ponownego wyrośnięcia na około godzinę.
- Brzegi posmaruj drugim, roztrzepanym jajkiem.
- Piecz partiami po warstwie we frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do temperatury 180ºC około 10 – 15 minut na złotawy kolor.
Uwagi
- Wielkość cebularzy po ostatecznym wyrośnięciu dopasuj do frytkownicy, tak żeby swobodnie wszedł jeden lub kilka.
Placki możesz formować ręcznie, zostawiając je po obwodzie trochę grubsze.
Jeśli używasz suchych drożdży użyj 15 g, i jedynie wymieszaj wszystkie składniki ciasta.
W niektórych przepisach zamiast mleka używa się ciepłej wody i margaryny roślinnej. W niektórych też cebulę się soli i podsmaża na oleju lub częściej obgotowuje 2 minuty we wrzątku. W obu przypadkach jeszcze gorącą miesza się z pozostałymi składnikami, zakręca w słoiku i odstawia do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Najlepiej jednak taki farsz przygotowywać dzień wcześniej. Możesz wypróbować różne wersje.