Tradycyjna sałatka warzywna z majonezem
2022-12-20Pesto z bazylii i orzeszków pinii
2023-01-09Domowy słodki chleb w zaledwie 90 minut przy użyciu formy Wunderform COOX w rozmiarze L dostępnej w naszym sklepie internetowym.
Przepis na słodki chleb w 90 minut
Kategoria: PrzepisyStopień trudności ŚredniPorcje
4
porcjeCzas przygotowania
1
godzina30
minutCzas pieczenia
20
minutSkładniki
350 ml wody
Łyżka cukru
25 g świeżych drożdży
650 g mąki pszennej typ 550
50 g masła (temperatura pokojowa)
Łyżeczka oleju
Trochę gruboziarnistej soli
Tabliczka czekolady
Przygotowanie
- Przygotuj miskę i wymieszaj wodę, cukier oraz drożdże. Następnie dodaj stopione masło.
- Mieszankę pozostaw do ostygnięcia na około 10 minut.
- W kolejnym kroku dodaj masło oraz sól. Całość odstaw na około 1 h w ciepłym miejscu, aż ciasto znacznie zwiększy swoją objętość.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni. W międzyczasie na posypanej mąką powierzchni, uformuj z ciasta 2 bochenki i umieść w 2 foremkach. Piecz przez 20 minut (grzanie góra/dół). Pozwól im ostygnąć.
- Posiekaj czekoladę i rozpuść razem z 1 łyżką oleju kokosowego nad kąpielą wodną.
- Rozłóż foremki i rozprowadź glazurę na bochenkach. Posyp gruboziarnistą solą morską lub herbatnikami.