Pieczone udka kurczaka
2023-05-08Ciasto francuskie na słodko – różki z powidłami śliwkowymi
2023-05-08Koperty, sakiewki, rogaliki czy ślimaczki – propozycji na wykorzystanie ciasta francuskiego jest wiele. Dotyczy to także dodatków, ponieważ jego neutralny smak sprawia, że świetnie łączy się zarówno ze składnikami słodkimi, jak i wytrawnymi. Nasza propozycja to ciasto francuskie ze szpinakiem, które świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezy i nie tylko. Warto dodać, że zielone warzywa uznawane są za najzdrowsze. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, a szpinak ma właściwości prozdrowotne i jest źródłem witamin, minerałów, kwasu foliowego oraz przeciwutleniaczy.
Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem feta
Kategoria: Przepisy, PrzystawkiStopień trudności łatwyPorcje
4
porcjeCzas przygotowania
50
minutCzas gotowania
35
minutSkładniki
300 g ciasta francuskiego
250 g mrożonego szpinaku
1 jajko
150 g sera feta
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
odrobina masła
sol i pieprz
sezam do posypania
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zeszklij na patelni na maśle.
- Dodaj szpinak, wymieszaj i smaż do rozmrożenia oraz odparowania płynu.
- Dodaj pokruszony ser feta i wymieszaj.
- Dopraw solą oraz pieprzem do smaku i duś jeszcze przez chwilę.
- Podziel ciasto francuskie na dwie części.
- Na środek pasków nałóż równomiernie szpinak, zwiń w roladę i pokrój w kwadraciki szerokości około 6 cm.
- Posmaruj wierzch rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem.
- Smaż partiami po jednej warstwie w koszu frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do 180ºC około 20 minut, aż ciasto się zarumieni.
Uwagi
- Ser feta jest słony więc trzeba uważać z dodawaniem soli.
- Możesz pominąć użycie cebuli, a przeciśnięty przez praskę czosnek dodać do lekko przesmażonego szpinaku.
- Szpinak przed przesmażeniem możesz rozmrozić.
- Ciasto francuskie ze szpinakiem tak przygotowane dobrze smakuje podawane z sosem czosnkowym.