Salsa meksykańska z pomidorów
2023-02-16Wytrawne muffiny z szynką i serem
2023-02-16Sangria to hiszpański poncz przygotowywany na bazie czerwonego wina i mocniejszych alkoholi oraz posiekanych owoców. To popularny trunek również w Ameryce Południowej. Sangria występuje w różnych wersjach, czyli z wykorzystaniem różnych owoców. Uzależnione jest to najczęściej porą roku czy regionem. Najczęściej do Sangrii używa się pomarańczy, limonek, brzoskwiń, jabłek, truskawek, winogron i bananów. Zasadą jest jednak to, żeby była słodka i orzeźwiająca. Czasem bazą jest wino białe i musujące. My jednak proponujemy tradycyjną wersję na bazie wina czerwonego.
Letnie, upalne wieczory są idealne na sięgnięcie po Sangrię, która świetnie gasi pragnienie. Zwyczajem jest, że pije się ją schłodzoną i w niedużych szklankach, tak żeby nie zrobiła się szybko ciepła. Sangrię przyrządza się wcześniej, żeby owoce przeszły alkoholem i smaki się przeniknęły.
Sangria
Kategoria: Przepisy, DeseryStopień trudności Łatwy4
porcje10
minut40
minutSkładniki
1 butelka czerwonego wina wytrawnego
100 ml mocniejszego alkoholu (np. koniak, whisky, brandy, rum)
szklanka wody gazowanej
2 pomarańcze
2 brzoskwinie
2 jabłka czerwone
2 cytryny
4 łyżki cukru
50 ml ciepłej wody
Przygotowanie
- Wyciśnij sok z 1 pomarańczy i 1 cytryny, przelej do dużego dzbanka.
- Drugą cytrynę i pomarańczę wyszoruj, sparz skórkę, pokrój na plastry i następnie na ćwiartki.
- Pokrój jabłka na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
- Usuń pestki z brzoskwiń.
- Jabłka i brzoskwinie włóż do blendera i zmiksuj krótko na nieduże kawałki.
- Dodaj owoce do soku z pomarańczy i cytryny.
- W ciepłej wodzie rozpuść cukier i zalej owoce.
- Dolej czerwone wino i odstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
- Przed podaniem Sangrii dolej mocny alkohol oraz wodę gazowaną i całość wymieszaj.
Uwagi
- Rada: Do Sangrii często dodaje się cynamon. Jeśli lubisz jego smak, możesz dodać szczyptę. Sangrię najlepiej podawać z kostkami lodu. Zależnie od sezonu, brzoskwinie możesz zastąpić truskawkami.