Salsa to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Zależnie od wersji jest to rodzaj niekiedy pikantnego, zwykle aromatycznego sosu. Przyrządza się ją z drobno pokrojonych lub zmiksowanych, świeżych lub gotowanych owoców bądź warzyw z przyprawami. Jest to dodatek do potraw z ziemniaków, do burritos, nachos i chipsów oraz wielu potraw. Salsy są łatwe w przygotowaniu i dodają walorów smakowych potrawom. Klasyczna, czerwona salsa przygotowywana jest z pomidorów, ostrej papryki, cebuli, czosnku i kolendry.
Salsa ze świeżych pomidorów z kolendrą jest wyjątkowo świeża i aromatyczna. Pomidor przy tym dostarcza wielu cennych witamin i składników odżywczych, między innymi likopenu, potasu, witamin C i E oraz beta-karotenu. Są bardzo smaczne i niskokaloryczne. Salsę z pomidorów można jeść zarówno na zimno jak i na ciepło. Pasuje do dań z grilla, do drobiu, wołowiny i ryb.
2
porcje15
minut300 g świeżych, aromatycznych pomidorów
1 mała papryczka chilli
1 nieduża cebula
2 ząbki czosnku
sok z połowy limonki
pęczek świeżej kolendry
sól i pieprz