Sangria
2023-02-16Chłodnik z ogórkiem i awokado
2023-03-07Popularne w USA i Kanadzie muffinki to ciasteczka w formie babeczki najczęściej ze słodkim nadzieniem. Zwyczaj ich pieczenia pojawił się także w Europie oraz w Polsce i zyskał sporo zwolenników. Jednak muffinki nie muszą być przyrządzane tylko na słodko. My proponujemy wytrawne muffiny z szynką i serem, które świetnie sprawdzą się jako ciepła przekąska. Można je szybko i łatwo przygotować we frytkownicy beztłuszczowej.
Wytrawne muffiny z szynką i serem
Kategoria: Przepisy, PrzystawkiPorcje
12
porcjeCzas przygotowania
30
minutSkładniki
- Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
1 duże jajko
- Nadzienie:
150 g szynki
300 g startego sera
1 duża cebula
30 ml oliwy z oliwek
bazylia w proszku
sól i świeżo zmielony pieprz
pół szklanki mleka
10 g proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Cebulę i szynkę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie aż do zeszklenia.
- Wsyp do miski mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i wymieszaj.
- Dodaj jajko oraz mleko i zmiksuj.
- Dodaj wystudzoną szynkę z cebulą, starty ser, odrobinę bazylii, sól oraz pieprz do smaku i wymieszaj.
- Napełnij masą foremki do muffinek.
- Piecz muffinki w frytkownicy beztłuszczowej w temperaturze 180ºC około 20 do 30 minut, aż wierzch się zarumieni.
Uwagi
- Rada: Do muffinek można użyć innych dowolnych, ulubionych składników.