Domowa pizza na cieście drożdżowym
2022-12-08Sernik z brzoskwiniami i kruszonką
2022-12-12To niezwykle prosty przepis, który powinien znaleźć się w naszym repertuarze sernikowym (jeżeli lubicie truskawki). Jest to sernik z truskawkami, który pieczemy razem ze spodem (przypominającym kruche ciasto). Dodatkowo nie potrzebujemy wielu jaj ani dużej formy, wystarczy prostokątna Wunderform (L). Jest to idealny przepis na początek przygody z sernikami. Pamiętajcie tylko, aby nie zaglądać zbyt często do piekarnika podczas pieczenia ani nie wyciągać sernika od razu po zakończeniu pracy urządzenia. Serniki nie lubią nagłych zmian temperatur.
Sernik z truskawkami
Kategoria: coox, Desery, PrzepisyStopień trudności Łatwy10
porcji30
minut1
godzina30
minutProsty w wykonaniu sernik z truskawkami, a do tego aromatyczny i niesamowicie domowy. To jest deser, do którego się wraca. Pamiętajcie, że składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki
- Na ciasto:
50 ml mleka
50 g masła
50 g cukru
Szczypta soli
1 jajko
100 g mąki
Łyżeczka proszku do pieczenia
- Na masę twarogową:
250 g truskawek
2 jajka
100 g masła
120 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
Odrobinę skórki cytrynowej
200 g śmietany
500 g twarogu (trzykrotnie mielonego)
1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku
Przygotowanie
- Na początku wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, oprócz mąki i proszku do pieczenia. Dodaj je w kolejnym kroku. Przelej równomiernie połowę przygotowanej mikstury do formy WUNDERFORM.
- Teraz czas na nadzienie. Przekrój truskawki na kawałki. Wymieszaj dokładnie (najlepiej łyżką lub rózgą kuchenną) wszystkie składniki na masę i przelej ją do formy.
- Truskawki rozłóż na przygotowanej masie twarogowej, a następnie przelej pozostałą mieszankę na ciasto. Piecz w temperaturze 180°C na najniższej półce przez 80-90 minut.
- Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku do ostygnięcia.
Uwagi
- Można użyć mrożonych truskawek. Nie rozmrażaj ich wcześniej. Obtocz w mące ziemniaczanej.