Miłośnicy słodkości i wypieków chętnie sięgają po serniki. To ciasto pieczone lub na zimno o charakterystycznym, serowym posmaku może być przyrządzane w najróżniejszy sposób. Oprócz sera, składniki i dodatki mogą być dowolne. My tym razem stawiamy na elegancję i wykwintny smak. Proponujemy puszysty sernik z pysznymi brzoskwiniami i chrupiącą kruszonką. Każdego łasucha zachwyci wyjątkowym smakiem. Sprawdzi się na Święta i specjalne okazje. Na tą odrobinę luksusu warto sobie pozwolić także na co dzień. Zobaczcie przepis na sernik z brzoskwiniami i kruszonką.
16
porcji40
minut1
hourSernik można śmiało upiec w tortownicy Coox (26 cm). Jeżeli korzystacie z produktów Coox nie potrzebujecie papieru do pieczenia ani natłuszczania formy. Dodatkowo sernik można serwować wtedy na eleganckim ceramicznym talerzu. Nie ma potrzeby przekładania go. Ogólnie zasada jest taka, że im większa forma tym sernik będzie niższy. Poniżej przedstawiamy przepis, który zbliżony jest do tradycyjnego polskiego sernika, który znamy z czasów dzieciństwa.
kostka masła
pół kilograma mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia
50 g cukru pudru
5 żółtek
pół kilograma twarogu sernikowego (mielony)
szklanka drobnego cukru (ok. 200 g)
3 jaja
5 białek
pół kostki masła
15 g mąki ziemniaczanej
puszka brzoskwiń w syropie