Czekoladowe ciasto z owocami
2023-01-20Smoothie bowl z truskawkami i bananem
2023-01-20Szarlotka to jedno z ulubionych ciast miłośników słodkości i jabłek. Jabłka to jedne z najbardziej popularnych owoców uprawianych w naszym kraju. Na świecie jest ponad 10 tys. odmian, z czego około 250 uprawiane jest w Polsce. Ponieważ zbiór większości odmian odbywa się bliżej jesieni, jest to najlepszy czas na przygotowanie pysznej szarlotki ze świeżych, polskich jabłek. Przedstawiamy szarlotkę na maślanym, kruchym cieście z frytkownicy beztłuszczowej. Szarlotka na ciepło świetnie smakuje z bitą śmietaną lub lodami wanilinowymi.
Szarlotka z frytkownicy beztłuszczowej
Kategoria: Przepisy, DeseryStopień trudności ŁatwyPorcje
1
porcjeCzas przygotowania
25
minutCzas gotowania
30
minutSkładniki
2 kilogramy jabłek
700 g mąki
niecała kostka masła
3 żółtka
250 g cukru
30 g cynamonu
szczypta soli
cukier puder
Przygotowanie
- Zagnieć razem mąkę, roztarte masło, żółtka, połowę cukru i odrobinę soli.
- Podziel ciasto na dwie części, mniej więcej 1/3 i 2/3.
- Zawiń w folię i odstaw na około godzinę do lodówki.
- Obierz jabłka i pokrój w kostkę.
- Duś na patelni z resztą cukru i cynamonem.
- Nasmarowany olejem pojemnik frytkownicy beztłuszczowej wyłóż większą częścią ciasta.
- Piecz we frytkownicy nagrzanej do 180ºC około 10 minut.
- Nałóż usmażone jabłka na podpieczone ciasto.
- Zetrzyj na tarce pozostałą część ciasta i posyp jabłka.
- Piecz dalej około 20 minut.
Uwagi
- Rada: Ciasto kruche dobrze jest zrobić szybko i jak najmniej nagrzewać rękami.