Naleśniki wytrawne z pieczarkami
2023-04-17Burrito
2023-04-17Tortilla to popularny w kuchni meksykańskiej okrągły, płaski placek, zwykle o średnicy od 5 do 30 cm. Przyrządza się go z mąki pszennej lub kukurydzianej i stosuje jako pieczywo, rodzaj naleśnika, dodatek do zup lub bazę innych potraw. Nadziane i zwinięte tortille nazywają się burrito. Placki tortilli można kupić gotowe, my jednak proponujemy zrobić je samodzielnie z mąki pszennej. To nic trudnego.
Domowe tortille
Kategoria: Obiady, PrzepisyStopień trudności łatwyPorcje
10
porcjeCzas przygotowania
40
minutCzas gotowania
20
minutSkładniki
pół kilograma mąki pszennej
niepełna szklanka gorącej wody
50 ml oleju rzepakowego lub 30 g roztopionego masła
odrobina soli
Przygotowanie
- Wszystkie składniki dokładnie wyrób na jednolitą masę i odstaw na 20-30 minut.
- Podziel ciasto na 10 części, uformuj kulki i rozwałkuj bardzo cienko.
- Smaż placki na oleju około minuty na każdej ze stron.
Uwagi
- Woda dodawana do mąki powinna być gorąca, żeby ją dobrze skleić. Te tortille będą duże i można z nich zrobić burrito. Jeśli potrzebujesz tortille jako pieczywo, zrób małe placuszki.