Burrito to potrawa wywodząca się z Meksyku. Jej bazą są placki tortilli, które nadziewa się farszem i zwija w rolady. Żeby tortilla była miękka, zwykle lekko ją się grilluje lub podgrzewa na parze. Dodatki do burrito są dowolne, może to być mięso, ryby, warzywa, ser czy salsa. W Meksyku dodaje się najczęściej wołowinę lub innego rodzaju mięsa, warzywa, paprykę, fasolę czy kukurydzę. Placki tortilli można kupić gotowe, ale można je też zrobić samodzielnie. Nasza propozycja to klasyczne meksykańskie burrito z mięsem z indyka.
3
porcje50
minut40
minutpół kilograma mielonego mięsa z indyka
6 placków tortilli
250 g czerwonej fasoli
pół puszki kukurydzy
1 mała papryka czerwona
1 mała papryka żółta
1 cebula
1 ząbek czosnku
40 g passaty pomidorowej lub koncentratu
300 g startego sera cheddar
łyżeczka czerwonej papryki ostrej
sól i świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek