Jajecznica z kurkami
2023-04-17Pieczone bakłażany faszerowane
2023-04-17Ciepła jajecznica to sposób na dobry początek dnia ze sycącym śniadaniem. Oprócz klasycznej wersji, można ją przygotować z różnymi dodatkami jak na przykład boczek. My proponujemy jajecznicę na bogato, z szynką, serem i pomidorami. Takie zestawienie na ciepło świetnie zastąpi tradycyjne kanapki z szynką. Do smażenia używamy masło.
Jajecznica z szynką, serem i pomidorami
Kategoria: Przepisy, ŚniadaniaStopień trudności łatwyPorcje
2
porcjeCzas przygotowania
20
minutCzas gotowania
15
minutSkładniki
6 jajek
6 grubszych plastrów szynki
2 duże pomidory
1 cebula
20 g żółtego sera
masło
sól i pieprz
Przygotowanie
- Pokrój szynkę w kostkę.
- Pomidora sparz, obierz i pokrój w kostkę.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Na roztopionej patelni zeszklij cebulę, dodaj szynkę oraz pomidory i podsmaż aż pomidory lekko zmiękną.
- Roztrzep jajka w misce na gładką masę.
- Wlej na patelnię z dodatkami, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i smaż aż jajecznica będzie lekko ścięta.
- Dodaj starty na grubych oczkach ser i smaż do takiej konsystencji jaką lubisz.
Uwagi
- Zależnie od konsystencji jajecznicy jaką chcesz uzyskać, wybierz odpowiedni moment na dodanie sera, żeby zdążył się roztopić.