Choć wydaje się że jest warzywem, z botanicznego punktu widzenia bakłażan jest owocem, a dokładnie jagodą. Bakłażan jest źródłem wielu składników mineralnych i witamin, błonnika i przeciwutleniaczy. Nie jest przy tym kaloryczny. Jako ciekawostkę można dodać, że inne nazwy bakłażana to oberżyna lub psianka podłużna. Ma lekko gorzkawy, ale przyjemny smak i gąbczastą strukturę. Dobrze wypełnia takie potrawy jak sosy. Nasza propozycja to bakłażan faszerowany mięsem mielonym i kaszą.
4
porcje2
godziny1
godzina25
minut4 duże bakłażany
350 g wieprzowego mięsa mielonego
100 g kaszy jaglanej lub gryczanej
200 ml bulionu warzywnego
1 duży pomidor
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 jajka
50 g startego sera gouda
oliwa z oliwek
sól i świeżo zmielony pieprz