tvokazje-logotvokazje-logotvokazje-logotvokazje-logo

  • Przepisy
    • Zdrowe koktajle
    • Chleby
    • Zupy
    • Desery
    • Śniadania
    • Obiady
    • Dieta
    • Przystawki
  • Dom i Ogród
    • Porady
  • Strony specjalne
    • Nutri ekstraktor
    • COOX Wunderform | Przedstawiamy rewolucję w pieczeniu
    • Pobierz książkę z przepisami
✕
            Not found text See all results

            Jak zrobić popcorn na patelni w domu?

            • Strona główna
            • Przepisy
            • Jak zrobić popcorn na patelni w domu?
            Jak schudnąć z brzucha i ud? Poznaj nasze rady
            2023-06-29
            Działka rekreacyjna – wszystko co musisz wiedzieć o aranżacji działki
            2023-06-29
            2023-06-29
            Kategorie
            • Przepisy
            Tagi
            • popcorn
            • przepis
            • przepisy

            Czym dokładnie jest popcorn i jakie ma właściwości?

            Popcorn to jeden z najbardziej integralnych elementów szeroko pojętej kultury oglądania filmów. Trudno wyobrazić sobie bez niego kasy w kinach, mało który seans obywa się bez dźwięków chrupania tej kukurydzianej przekąski. To jedna z najpopularniejszych, słonych przekąsek na całym świecie, ale pewnie mało kto wie, że popcorn ma pewne właściwości i wartości odżywcze.

            Popcorn jest źródłem błonnika pokarmowego, czyli cennego składnika odżywczego wpływającego na krążenie i trawienie. Dostarcza również polifenole, związki przeciwutleniające wolne rodniki. W popcornie są także składniki mineralne i witaminy. Jest mangan na mocniejsze kości, tkanki oraz stawy i na lepszą pracę układu nerwowego.

            Jednak co do wartości, wiele zależy od sposobu przygotowania popcornu. Ten w kinach ma dużą zawartość tłuszczu, co jest kaloryczne i mało zdrowe. Popularny sposób to prażenie popcornu w mikrofalówce lub piekarniku. Okazuje się, że można zrobić popcorn na patelni lub w garnku.

            Popcorn zrobiony w domu może być zdrowszy niż w kinie, szczególnie jeśli przygotujemy go bez tłuszczu i dodamy mało soli. Do tego jednak potrzebne są patelnie z nieprzylegającą powłoką, na której można smażyć bez tłuszczu. Wystarczy co kilka sekund potrząsać patelnią, żeby popcorn się nie przypalił. Tradycyjnie jednak praży się go na niewielkiej ilości tłuszczu. Sprawdźmy właśnie tą metodę przyrządzania popcornu na patelni.

            Jak zrobić popcorn na patelni?

            Jak uprażyć popcorn na patelni? Choć z popcornem zazwyczaj kojarzą nam się masywne maszyny, które wypluwają ogromne ilości prażonej kukurydzy w oka mgnieniu, to w domowych warunkach także można go uprażyć. Przepis na popcorn można wykonać z łatwością, umilając sobie np. leniwy wieczór przed ekranem telewizora, także w rodzinnym czy towarzyskim gronie. Jest to świetna przekąska do przygotowania samodzielnie, prażenie popcornu jest dziecinnie proste.

            Jest to banalna przekąska, która wymaga praktycznie minimalnego przygotowania. Lista składników jest bardzo krótką. Popcorn powstaje w wyniku prażenia ziaren kukurydzy, które po chwili przyjmują słynną formę białych, sprężystych kawałków o pękatej formie i nieregularnym ukształtowaniu.

            Najprostszy sposób na zrobienie popcornu to mikrofalówka. Nie każdy jednak ją ma i nie jest to najzdrowsza metoda. Można skorzystać z prostego sposobu jakim jest prażenie popcornu na patelni, w tradycyjny sposób lub w piekarniku jeśli jest żaroodporna.

            Jak widać do przyrządzenia tej przekąski wystarczy jedynie dobra, duża i solidna patelnia z pokrywką. W roli tej doskonale sprawdzi się patelnia Cerafit Steel 28 cm, którą można znaleźć w naszym sklepie. Warstwowe dno świetnie i równomiernie przewodzi ciepło. Wysoka krawędź zapewnia wygodne smażenie.

            Jest to żaroodporna patelnia ceramiczna z odporną na zarysowania i przywieranie powierzchnią oraz ergonomicznym i antypoślizgowym, zdejmowanym uchwytem. Dzięki temu można uprażyć popcorn tradycyjnie i w piekarniku. Szklana pokrywa pozwala na wygodne podglądanie jak praży się popcorn.

            Ponieważ patelnia Cerafit Steel ma nie przylegającą powłokę, nie potrzeba do smażenia tłuszczu. Jednak jeśli ktoś chce, może cieniutko posmarować nim dno. Bez tłuszczu można przygotować zdrowy popcorn na patelni.

            Przepis na popcorn na patelni
            Print

            Przepis na popcorn na patelni

            Składniki

            • Paczka z ziarnami popcornu: 100g

            • Sól himalajska: szczypta do smaku

            • Ser typu parmezan: 1/2 szklanki

            • Bazylia i oregano: szczypta o smaku

            • Oliwa z oliwek: dwie łyżeczki

            Przygotowanie

            • Na rozgrzaną patelnię wylej i rozprowadź kolistymi ruchami dwie łyżki oliwy z oliwek.
            • Ziarna kukurydzy wysyp na patelnię i równo rozprowadź po jej powierzchni, pamiętając o szczypcie soli.
            • Obserwuj proces prażenia się kukurydzy, przykrywając patelnię przezroczystą pokrywką.
            • Wsyp drobno posiekany parmezan wedle uznania, odpowiadający np. 1/3 kubka, dalej praż. Pod koniec prażenia zmniejsz ogień i dodaj oregano.
            • Wysyp gotowy popcorn do miski i gotowe!

            Jak zrobić popcorn na patelni aby się nie przypalił?

            Temperatura smażenia nie powinna być zbyt wysoka, ważny jest odpowiedni tłuszcz. Jaki tłuszcz jest najlepszy do zrobienia popcornu na patelni? Zwykłe masło może skutkować przypaleniem popcornu. Najlepsze będzie masło klarowane dla uzyskania maślanego popcornu, ale też oliwa, ciekawego smaku może nadać olej kokosowy.

            Ile oleju potrzeba do zrobienia popcornu na patelni? Całe dno patelni powinno być pokryte tłuszczem, tak na 1 – 2 mm. Po wlaniu na patelnię tłuszczu podgrzewamy go do około 160º. Wrzucamy kukurydzę, można zmniejszyć ogień. Ziarna rozprowadzić równomiernie, żeby nie były całe skąpane w tłuszczu. Przykryć patelnię pokrywką, żeby po chwili usłyszeć charakterystyczny odgłos strzelającego popcornu.

            Uprażony popcorn na patelni będzie gotowy, kiedy strzały zmaleją do co kilku sekund i będą tylko pojedyncze. Po zdjęciu patelni z palnika zostawić ją przykrytą, aż strzały całkiem zanikną. Jeśli część ziarenek nie popękała, może użyliśmy za mało tłuszczu lub ogień był za mały. Następnym razem można to poprawić.

            Sposoby na popcorn w nowych smakach i wariantach

            Nawet tak proste dania jak popcorn na patelni można w kreatywny sposób modyfikować, dodając do nich aromatyczne składniki, które nie tylko dodadzą im wyjątkowego smaku, ale i być może będą polem wyjściowym do dalszych eksperymentów. Już nawet kina poza klasycznym, “białym” popcornem oferują też np. karmelową odmianę. W domu wystarczy zrobić na patelni karmel i wsypać do niego popcorn oraz wymieszać.

            Przedstawiamy w dzisiejszym wpisie nasz przepis na popcorn z parmezanem i oregano, który niewielkim nakładem sił może w wyjątkowo ciekawy sposób poznać na nowo smak prażonej kukurydzy. Wystarczy niewielkie wydłużenie listy składników (które być może akurat masz na stanie w swojej kuchni), aby stworzyć nietypową interpretację znanej przekąski! Jak przyrządzić popcorn na patelni z parmezanem i oregano?

            Popcorn w piekarniku – alternatywa dla patelni

            Jak zrobić popcorn w piekarniku? Należy rozgrzać piekarnik do 200º i nastawić termoobieg dla równomiernego prażenia popcornu. Dno patelni żaroodpornej pokrywamy cienką warstwą tłuszczu. Wsypujemy porcję kukurydzy i rozprowadzamy ją równomiernie. Przykrywamy patelnię pokrywką i wkładamy do piekarnika. Kilka minut powinno wystarczyć na zrobienie popcornu.

            Podobnie jak na kuchence jest gotowy gdy pojedyncze strzały są co kilka sekund. Żeby popcorn się nie przypalił, nie można go długo trzymać w piekarniku. Patelnię trzeba wyjąć, jak strzały ustaną jest gotowy do przyprawienia i zjedzenia. Smacznego!

            Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

            Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

            Obserwuj nas!

            • LinkedIn
            • Facebook
            • YouTube
            • Instagram
            • Pinterest
            POBIERZ KSIĄŻKĘ Z PRZEPISAMI

            …

            • Sałatka z pieczonymi burakami i serem halloumi
              Sałatka to bardzo szeroko zakrojone pojęcie, ponieważ można tą przekąskę wykonać na dziesiątki różnych sposobów, z najróżniejszych składników i ich połączeń. Są przygotowywane nie tylko […]
            • Sałatka z pieczonymi burakami i serem halloumi
            • Grzanki z serem camembert i figami
            • Stek z kalafiora
            Kontakt

            TVO SP. Z O.O
            ul. Kielecka 5, 81-303 Gdynia
            NIP 9581665816, REGON 222079828
            Sąd Rejonowy Gdańsk-Północ w Gdańsku
            VIII Wydział Gospodarczy KRS, pod numerem KRS 000508462

            Ważne odnośniki

            FAQ
            Polityka prywatności
            RODO
            Regulamin newslettera

            TV Okazje

            O nas
            Współpraca
            Rekrutacja
            Klub TV Okazje
            Kontakt
            Blog

            Zapisz się i odbierz książkę z przepisami!
            Zero spamu, tylko sprawdzone przez nas przepisy na pyszne dania i desery.

            ©2022 TVO sp. z o.o.
                      Not found text See all results
                      Zarządzaj zgodami plików cookie
                      Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
                      Funkcjonalne Zawsze aktywne
                      Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
                      Preferencje
                      Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
                      Statystyka
                      Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
                      Marketing
                      Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
                      Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Manage {vendor_count} vendors Przeczytaj więcej o tych celach
                      Zobacz preferencje
                      {title} {title} {title}