Boczniaki smażone z ziemniakami
2023-04-17Jajecznica z kurkami
2023-04-17Boczniaki to rosnące głównie w krajach tropikalnych i w klimacie umiarkowanym cudzożywne grzyby. Jest kilka gatunków, najpopularniejszy i uprawiany też w Polsce jest boczniak ostrygowaty z jasnym kapeluszem. Można go dostać przez cały rok. Ma soczysty, delikatny smak i lekko korzenny zapach. Kapelusze boczniaków można smażyć panierowane w bułce tartej. My proponujemy pyszną kaszę z boczniakami.
Kasza z boczniakami
Kategoria: Obiady, PrzepisyStopień trudności łatwyPorcje
4-6
porcjeSkładniki
250 g kaszy gryczanej niepalonej
250 g boczniaków ostrygowatych
4 jajka
100 g sera żółtego
4 szalotki
250 ml bulionu grzybowego
sól, świeżo zmielony pieprz i papryka ostra
oliwa z oliwek
mały pęczek szczypiorku
Przygotowanie
- Kaszę ugotuj w osolonej wodzie.
- Posiekaj drobno szczypiorek.
- Kaszę przełóż na patelnię.
- Do bulionu dodaj szczypiorek i przyprawy, zalej kaszę i gotuj aż wchłonie bulion.
- W międzyczasie kapelusze boczniaków pokrój w paski, cebule drobno posiekaj.
- Podsmaż na odrobinie oliwy cebulę do zeszklenia.
- Dodaj boczniaki i smaż aż się zarumienią.
- Kaszę włóż do naczynia żaroodpornego i nakładaj podsmażone boczniaki na kaszę,
- Roztrzep jajka i wymieszaj z serem startym na grubych oczkach.
- Polej grzyby z kaszą i piecz kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC, żeby jajko się ścięło.