Marokańska pastilla z kurczakiem
2023-03-15Odchudzający koktajl z pomidorów
2023-03-22Brokuł jest jednym z najzdrowszych oraz prozdrowotnych warzyw. Jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych, błonnika, przeciwutleniaczy, składników mineralnych i witamin. Warto go więc włączyć do diety. Zachowuje wartości odżywcze zarówno gotowany, jak i surowy. Z brokuła można przygotować zupę krem lub ugotować jako dodatek do dania głównego. Jest też dodawany do sałatek. My proponujemy nieco inną formę. Kotleciki brokułowe z kaszą jaglaną smażone we frytkownicy beztłuszczowej. Tak przygotowane nie stracą właściwości odżywczych. Jak również brokuł w niej ugotowany.
Kotleciki brokułowe
Kategoria: Obiady, Przepisy, PrzystawkiStopień trudności łatwy2
porcje40
minut20
minut380
kcalSkładniki
1 mały brokuł (około 300g)
pół szklanki kaszy jaglanej
200 ml bulionu warzywnego
2 małe ząbki czosnku
1 jajko
80g bułki tartej
szczypta pieprzu cayenne i papryki słodkiej
sól i pieprz
Przygotowanie
- Odkrojone różyczki brokuła ugotuj w koszu frytkownicy beztłuszczowej w temperaturze 150ºC około 10 minut żeby były miękkie, ale nie rozgotowane.
- Kaszę jaglaną ugotuj w bulionie, aż wchłonie cały płyn.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Wystudzonego brokuła i kaszę rozgnieć widelcem lub zmiksuj w blenderze na niezbyt gładką masę.
- Dodaj jajko, czosnek i bułkę tartą, dopraw przyprawami oraz solą i pieprzem.
- Uformuj 6 płaskich kotlecików i obtocz w bułce tartej.
- Smaż partiami po jednej warstwie w koszu frytkownicy do 180ºC około 10 minut aż kotleciki się zarumienią.
- W połowie smażenia przewróć kotleciki.
Uwagi
- Do masy dodaj tyle bułki tartej, żeby nie była za rzadka, a kotleciki dobrze się formowały.