Krem szczawiowy
2023-03-27Gruziński pieczony kalafior
2023-03-29Smaczne, aksamitne i rozgrzewające – takie właśnie są zupy kremy. Można je przygotować z różnych warzyw i innych składników. To pożywne pierwsze danie, które można podawać z grzankami i świeżymi ziołami. Jedną z takich popularniejszych zup jest krem pieczarkowy. Charakterystyczny smak pieczarek, uwolniony najpierw po przesmażeniu z cebulą, nadaje zupie pysznego aromatu. To idealny posiłek dla miłośników tych smacznych grzybów.
Pieczarki to rodzaj grzybów hodowlanych, które uprawia się na sprzedaż. Warto dodać, że Polska jest ich największym producentem w Europie i jednym z większych na świecie. Pieczarki są niskokaloryczne, ale zawierają sporo składników odżywczych i prozdrowotnych, witamin, białka, antyoksydantów i minerałów. Można je gotować, smażyć i dusić, przyrządzać sosy, gulasze czy zupy.
Krem pieczarkowy
Kategoria: Przepisy, ZupyStopień trudności łatwy2
porcje30
minut30
kcalSkładniki
600 ml bulionu warzywnego
400 g pieczarek
2 cebule
łyżka oleju
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
40 ml śmietanki kremówki
natka pietruszki
sól i pieprz
Przygotowanie
- Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki.
- Na oleju zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i przesmaż przez około 10 minut.
- Do garnka wlej bulion, podgrzej, dodaj pieczarki z cebulą i gotuj na małym ogniu.
- Na patelni od smażenia pieczarek przesmaż masło z mąką żeby uzyskać zasmażkę.
- Dodaj zasmażkę do bulionu, wymieszaj i chwilę pogotuj, dodaj zahartowaną śmietankę.
- Zmiksuj zupę blenderem, dodaj pokrojoną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Uwagi
- Możesz zostawić trochę podsmażonych pieczarek do udekorowania zupy przed podaniem. Natkę pietruszki również możesz podawać na wierzchu kremu. Zamiast robić zasmażkę, dla zagęszczenia zupy możesz wykorzystać ziemniaki, gotując je w wywarze do miękkości.