Krem pieczarkowy
2023-03-27Zapiekanka z bakłażana i papryczek jalapeno
2023-03-29Kalafior to niskokaloryczne warzywo i źródło białka, witamin, węglowodanów oraz błonnika pokarmowego. Posiada dużą wartość odżywczą i właściwości prozdrowotne. To popularne w Polsce warzywo podaje się ugotowane z bułką tartą jako dodatek do dania głównego, jak również w formie zupy kalafiorowej. Kalafiora można też upiec w całości lub w postaci steków. My proponujemy zdrowszą wersję, czyli pieczony kalafior we frytkownicy beztłuszczowej, przygotowany po gruzińsku.
Gruziński pieczony kalafior
Kategoria: Obiady, PrzepisyStopień trudności łatwyPorcje
2
porcjeCzas przygotowania
55
minutCzas gotowania
40
minutSkładniki
1 kalafior (około 1 kg)
1 cukinia
1 marchewka
2 liście kapusty modrej
1 granat
oliwa z oliwek
ostra papryka chili w płatkach, mielona kurkuma, kmin rzymski, czarny pieprz, rozgnieciona sól gruboziarnista i rozgniecione nasiona kolendry
Przygotowanie
- Odetnij spód kalafiora.
- W misce przygotuj mieszankę oliwy z przyprawami.
- Polej zalewą kalafiora i równomiernie go w niej obtocz.
- Piecz kalafiora we frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do temperatury 180ºC 20 minut, a następnie 20 minut w 140ºC.
- Z obranej cukinii i marchewki zrób spaghetti, pokrojone paseczki oraz liście kapusty dopraw do smaku przyprawami z odrobiną oliwy.
- Na drugie 20 minut pieczenia dodaj spaghetti i kapustę do kalafiora.
- Podawaj przekrojony kalafior na liściu kapusty ze spaghetti, posypany nasionami granatu.
Uwagi
- Możesz upiec kalafiora w całości, lub od razu pokrojonego, sprawdzając postęp pieczenia i regulować czas oraz temperaturę.