Zupa krem z kiszonych ogórków
2024-03-28Pieczona kalarepa faszerowana
2024-04-08Kuchnia meksykańska jest jedną z ulubionych dla wielu osób na całym świecie. Charakterystyczne składniki, smaki i przyprawy czynią potrawy z tego kraju smacznymi oraz wyrazistymi, tak jak jest w przypadku znanej zupy. Klasyczna zupa meksykańska jest treściwa i pożywna, pikantna i rozgrzewająca. Podstawą jest mięso mielone. Dodatki to zwykle czerwona fasola, kukurydza, marchewka, cebula, ziemniaki czy pomidory, a przyprawy to oregano, kmin rzymski oraz słodka i ostra papryka. Zupa przypomina w smaku słynne, meksykańskie chili con carne, gęstą potrawę podawaną w tortilli. A nasza propozycja to kremowa zupa meksykańska.
Jak przygotować zupę meksykańską
Meksykanie bardzo często i chętnie sięgają po zupy, choć nie można jednoznacznie stwierdzić, jaki jest przepis na zupę meksykańską. Zwykle jednak jest pikantna, a głównymi składnikami są czerwona fasola i kukurydza. Do tego nierzadko dochodzi mięso wieprzowe, a czasem wołowe, a także papryka oraz inne warzywa. Taka zupa jest nie tylko smaczna i aromatyczna, ale też urzeka kolorami. My przedstawiamy taką właśnie, bogatą wersję.
Kremowa zupa meksykańska
Kategoria: kremowa zupa meksykańska, zupa, zupa krem, zupa meksykańska, obiad, nutri, blender, przepisyStopień trudności średni6
porcje1
godzina10
minut50
minutSkładniki
400 g mielonego mięsa wołowego
1,5 l bulionu wołowego
2 duże ziemniaki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka (można pominąć)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 czerwone papryki
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
pół łyżeczki kminu rzymskiego
po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki czerwonej (opcjonalnie także chili)
łyżeczka suszonego oregano
sól i czarny pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
starty, twardy żółty ser parmezan lub cheddar oraz świeża kolendra do posypania
Przygotowanie
- Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Ziemniaki, marchewkę i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż cebulę do zeszklenia, dodaj czosnek i chwilę podsmaż.
- Wyjmij cebulę i czosnek, zostawiając na patelni tłuszcz.
- Do garnka wlej bulion, dodaj cebulę, warzywa i koncentrat, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu około 20 minut, tyle żeby warzywa zmiękły.
- Zblenduj zupę i dopraw solą oraz pieprzem.
- W międzyczasie na patelnię od smażenia cebuli dodaj drugą łyżkę oliwy i podsmaż mięso mielone dokładnie wymieszane z przyprawami, do czasu aż woda odparuje, a mięso lekko się zrumieni.
- Mięso dodaj do zblendowanej zupy, dodaj też odsączoną fasolę i kukurydzę.
- Gotuj na wolnym ogniu około 20 minut.
- Podawaj zupę meksykańską posypaną startym serem i posiekaną kolendrą.
Uwagi
- Kolendrę możesz dodać do zupy przez blendowaniem lub pod koniec gotowania.
- Stopień pikantności i przyprawienia możesz dopasować do preferencji.
- Możesz przygotować zupę meksykańską z pominięciem mięsa i dużej ilości bulionu, a zamiast koncentratu dodać pomidory z puszki lub pulpę. Użyj wtedy bulionu warzywnego.