Czym kierować się przy wyborze słuchawek?
2023-06-30Jak komponować lekkostrawną dietę? 6 pomysłów na zdrowy dzień
2023-06-30Kuchnia indyjska może nie jest może aż tak rozpowszechniona jak włoska czy amerykańska, ale trudno omówić jej sukcesu. Jej wybrane potrawy mają miliony miłośników nie tylko w dedykowanych restauracjach, ale i coraz częściej pojawiają się na stołach w domach w ramach poszerzania kulinarnych horyzontów. Dzisiaj przedstawiamy przepis na indyjskie danie popisowe – kurczak tikka masala.
Kurczak tikka masala – jaka jest jego historia?
Pod dźwięczną i łatwo wpadającą w ucho nazwą tikka masala kryje się potrawa, która uchodzi za jedną ze sztandarowych w kuchni indyjskiej, jak i sąsiedniej, pakistańskiej. Co ciekawe, podejrzewa się, że choć oryginalna receptura na tworzący danie sos tikka powstała prawdopodobnie w latach 40. w stolicy dzisiejszych Indii, Delhi, to sama koncepcja dania zrodziła się w… Wielkiej Brytanii.
Podejrzewa się, że w jednej z restauracji indyjskich w stolicy Szkocji, Glasgow, prowadzący biznes indyjski emigrant spontanicznie stworzył danie w odpowiedzi na narzekania klienta. Ten poprosił o dodanie do tradycyjnego indyjskiego kurczaka tikka sosu, gdyż bez dressingu wydawał się on mu zbyt suchy. W efekcie, filety z kurczaka połączone z pomidorowo-śmietanowym sosem utworzyły stały duet.
Przepis na domowe tikka masala
Kurczak tikka masala to danie, które nie tylko koniecznie należy spróbować jedząc „na mieście”, ale i nie należy obawiać się spróbować go przyrządzić we własnej kuchni. Osobom, które lubią poszerzać kulinarne horyzonty i zaskakiwać swoich bliskich kucharskimi umiejętnościami, przedstawiamy przepis.
Zobacz garnek ELO z przykrywką 24 cm w naszym sklepie!
Co przyda się podczas przyrządzania tikka masala?
Do udanego kurczaka tikka masala przyda nam się nie tylko patelnia, na której usmażymy zamarynowane mięso, ale i odpowiedni garnek. To on odgrywa w końcu pierwsze skrzypce w odpowiednim realizowaniu kolejnych etapów obróbki składników na marynatę, by wreszcie ugościć wszystkie potrzebne składniki do przygotowania mieszanki – z wyjątkiem jedynie ryżu.
Doskonale w tej roli sprawdzi się garnek z przykrywką od ELO. Charakteryzując się przekątną 24 centymetrów, doskonale sprawdzi się on do przyrządzania takich dań jak kurczak tikka masala. Wykonany z aluminium i wyposażony w kapslowe dno, szybko i równomiernie nabiera temperatury, a przy tym pasuje do każdej kuchenki – czy to gazowej, czy elektrycznej, czy indukcyjnej.
Kuchnia indyjska może nie jest może aż tak rozpowszechniona jak włoska czy amerykańska, ale trudno omówić jej sukcesu. Dzisiaj przedstawiamy przepis na jej danie popisowe – kurczak tikka masala.
Kurczak tikka masala – przepis
Stopień trudności łatwy1
godzina27
minutSkładniki
- Potrzebne składniki – kurczak
Pierś z kurczaka – 4 sztuki,
pokrojone w paski
Czosnek – 2 ząbki, rozgniecione
Jogurt – 1/2 szklanki
Starty imbir – 1 szczypta
Kurkuma – 2 szczypty
Chilli – 1 szczypta
Kmin rzymski – 1 szczypta
Sok z cytryny – 4 łyżki
- Potrzebne składniki – sos
Kwaśna śmietana – 1/4 szklanki
Pomidory – 2 sztuki, pokrojone
Cebula – 1 sztuka, pokrojona
Garam masala – 1 szczypta
Kmin rzymski – 1 szczypta
Starty imbir – 1 szczypta
Czosnek – 1 ząbek, rozgnieciony
Kolendra – 1 szczypta
Sól – 1 szczypta
1 torebka ryżu basmanti
Przygotowanie
- Przygotuj miskę, która posłuży do przyrządzenia marynaty.
- Wlej jogurt oraz pozostałe składniki, a następnie dokładnie je ze sobą wymieszaj.
- Wrzuć do marynaty kawałki mięsa, dokładnie je w niej wymocz, a następnie wstaw do lodówki na ok. 20-25 minut.
- Przygotuj niewielką patelnię – polej oliwą, a następnie smaż zamarynowane mięso z obu stron, aż stanie się zarumienione.
- Teraz pora na sos – przygotuj niewielki garnek, wlej do niego oliwę, dorzuć cebuli i podsmaż ją, aż się zarumieni. Dodaj imbiru i czosnku, a po chwili pomidorów. Gotuj przez 5 minut.
- Dodaj kminu, kolendry, kolendry i soli oraz ponownie gotuj przez 5 minut.
- Teraz pora dorzucić mięsa i gotować następne 5 minut.
- Na koniec wlej śmietanę, dokładnie wymieszaj i gotuj przez 1 minutę.
- Teraz pozostaje już tylko zagotować w posolonej wodzie 1 torebkę ryżu basmati.