Żurek
2024-03-11Pascha wielkanocna
2024-03-12Mazurek jest tradycyjnym, słodkim ciastem kuchni polskiej, tradycyjnie też pieczonym w okresie Wielkanocy. Jest niski do 4 cm., i ma kształt prostokątny lub kwadratowy. Przygotowuje się go z różnych ciast, ale najczęściej z kruchego. Zwykle jest to płat lub dwa, które się przekłada, lub pokrywa różnymi masami, a czasem gęstymi kremami. Masą bakaliową, orzechową, kajmakową, migdałową, czekoladową lub owocową. Na wierzchu najczęściej jest polewa, jakieś rysunki i zdobienia, albo kratka z pasków ciasta. Przygotowanie mazurka jest czasochłonne, ale warto go zrobić choć w tym tradycyjnym czasie wielkanocnym.
My przedstawiamy przepis na wielkanocny mazurek kajmakowy z dodatkiem bakalii.
Jak nazwa wskazuje, mazurek pochodzi z Mazur, choć etymologiczne słowo to wskazuje na szersze, mazowieckie pochodzenie. Obecnie jest to bardzo popularne ciasto wielkanocne w całej Polsce. Stał się ważnym elementem polskiej kultury kulinarnej podczas świąt Wielkiej Nocy. Jest jednym z najważniejszych ciast na stołach w tym czasie, kojarzonym z tradycją, radością i świętowaniem.
Mazurek wielkanocny – poznaj jego historię
Historia mazurka sięga średniowiecza. Początkowo był ciastem liturgicznym podczas świąt i uroczystości religijnych, potem pojawił się w ważnych chwilach na stołach szlacheckich, a na wielkanocnych w XVIII wieku. W przestrzeni pisanej jako ciasto związane z tymi świętami pojawił się dopiero w okresie powojennym. Jest definiowany jako tradycyjne ciasto wielkanocne, złożone z cienkiego spodu i płaskiej masy bakaliowej, lukrowane oraz zdobione.
Jako ciekawostkę można dodać, że „Mazurek orzechowy” to produkt, który w dniu 03.11.2011 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze, w województwie kujawsko-pomorskim. We wsi Kaniewo na Kujawach popularne stało się przygotowanie mazurka właśnie w takiej wersji, gdyż w tej okolicy rosła duża ilość drzew włoskiego orzecha. To właśnie on nadaje tej wersji ciasta charakterystyczny smak i aromat.
Mazurek wielkanocny
Kategoria: przepis, mazurek wielkanocny, wielkanocStopień trudności łatwy12
porcje1
godzina20
minutSkładniki
- Ciasto:
300 g mąki pszennej typ 500 (opcjonalnie 450)
200 g masła
80 g cukru pudru i 20 g cukru waniliowego
2 żółtka
czubata łyżka kwaśnej śmietanki 18%
forma do pieczenia wielkości 24 x 34 cm
- Dodatkowo:
350 g masy kajmakowej (opcjonalnie krówkowej)
około 250 g dowolnych bakalii (suszone rodzynki, żurawina, morele lub figi, orzechy laskowe lub pekan, migdały i płatki migdałowe)
Przygotowanie
- Przesiej na stolnicę mąkę, dodaj pokrojone w kostkę masło, i posiekaj nożem, aż powstaną małe grudki.
- Dodaj śmietankę, cukier i żółtka.
- Masło, jajka i śmietanka mają być zimne, czyli wyjęte prosto z lodówki.
- Następnie zagnieć i szybko wyrabiaj ciasto do połączenia składników, żeby nie nagrzewać go rękami.
- Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na godzinę do lodówki.
- Rozwałkuj ciasto na podsypanej stolnicy na grubość około 5 – 7 mm.
- Wytnij z ciasta odpowiedni do formy kształt i włóż je do niej.
- Z pozostałego ciasta uformuj dookoła blachy ozdobny wałeczek lub inny brzeg.
- Środek lekko nakłuwaj widelcem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200ºC z opcją góra – dół około 20 minut, ciasto ma być nie za mocno spieczone, a lekko rumiane.
- Odstaw ciasto do wystygnięcia.
- W międzyczasie przygotuj masę i bakalie.
- Orzechy oraz migdały lekko podpraż na patelni.
- Bakalie sparz.
- Kajmak, jeśli jest za gęsty lekko podgrzej, żeby lepiej się rozsmarował na cieście.
- Rozsmaruj masę na cieście i udekoruj bakaliami.
- Wersja szybsza to – posiekaj wszystkie bakalie i równomiernie rozłóż na masę.
- Przed podaniem schłodź mazurek, żeby kajmak lekko stężał.
Uwagi
- Piecz ciasto na papierze do pieczenia, wtedy łatwiej wyjmiesz je z blachy bez pokruszenia.
- Możesz dodatkowo wykonać polewę czekoladową. Jeśli dajesz posiekane bakalie, wymieszaj je wtedy z masą kajmakową i zrób z polewy wzorki lub posmaruj całą. Możesz taki wierzch ozdobić wielkanocnymi napisami, wzorami oraz dekoracjami cukierniczymi. Albo bakaliami, jeśli wykorzystujesz je do dekoracji.
- Zamiast polewy możesz przed masą kajmakową posmarować ciasto kwaskowym lub innym, ulubionym dżemem bądź powidłami.