Smażone szparagi w panierce
2023-02-15Indyjski chlebek Naan
2023-02-15Włoskie arancini to typowa potrawa wywodząca się z kuchni sycylijskiej. Są to smażone, faszerowane i sycące kulki ryżowe z farszem składającym się zwykle z sosu ragu, czyli mięsa, sosu pomidorowego, groszku i mozzarelli. Jest to arancini al ragu, do którego najczęściej dodaje się też marchewkę i seler naciowy. Po obtoczeniu w panierce z bułki tartej, kuleczki smaży się w głębokim oleju. Jak jednak wiadomo, smażenie w głębokim tłuszczu jest dość kaloryczne i niezbyt zdrowe. Dlatego my polecamy zdrowszy sposób przygotowania arancini we frytkownicy beztłuszczowej. Będą równie smaczne i chrupiące, ale niskokaloryczne.
Arancini
Kategoria: Przepisy, ObiadyStopień trudności Łatwy4
porcje40
minutSkładniki
pół kilograma ryżu arborio
1 saszetka szafranu
50 g masła
mąka
bułka tarta
2 jajka
400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego lub wieprzowego
1 cebula
100 g groszku konserwowego
400 g włoskiego sosu pomidorowego lub passaty pomidorowej
100 g startego parmezanu
kulka mozzarelli
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Przygotowanie
- Ugotuj pod przykryciem ryż aż do wchłonięcia się wody.
- miseczce wymieszaj szafran z odrobiną wody i dodaj do ugotowanego ryżu.
- Dodaj pokrojone masło, starty ser parmezan i wymieszaj do uzyskania kleistej masy.
- Rozłóż ryż na płaskim naczyniu, przykryj folią kuchenną i odstaw do wystygnięcia.
- Na rozgrzanej patelni zeszklij na oliwie z oliwek cebulę.
- Dodaj mięso, rozdrobnij, wymieszaj i podsmaż.
- Dodaj sos pomidorowy, dopraw solą oraz pieprzem i podsmaż.
- Dodaj groszek i smaż aż mięso będzie gotowe, sos się zredukuje i zgęstnieje.
- Odstaw do wystygnięcia.
- Pokrój mozzarelle w kawałki.
- Rozmącone jajka wymieszaj z mąką i odrobiną wody.
- Na foli kuchennej rozprowadź łyżkę ryżu.
- Nałóż łyżkę farszu i dodaj kawałek mozzarelli.
- Nałóż łyżkę ryżu i owiń całość folią tworząc kulkę.
- Otaczaj kulki w mące z jajkiem, a następnie w bułce tartej.
- Smaż partiami po jednej warstwie w koszu frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do 190ºC około 6-8 minut aż kuleczki się zarumienią.