tvokazje-logotvokazje-logotvokazje-logotvokazje-logo

  • Przepisy
    • Zdrowe koktajle
    • Chleby
    • Zupy
    • Desery
    • Śniadania
    • Obiady
    • Dieta
    • Przystawki
  • Dom i Ogród
    • Porady
  • Strony specjalne
    • Nutri ekstraktor
    • COOX Wunderform | Przedstawiamy rewolucję w pieczeniu
    • Pobierz książkę z przepisami
✕
            Not found text See all results

            Indyjski chlebek Naan

            2023-02-15
            Chleby, Przepisy
            chleby, home vero, kuchnia indyjska, niskokaloryczny, przepis, przepisy
            Arancini
            2023-02-15
            Placki kalafiorowe
            2023-02-15

            Chlebek Naan to jeden z podstawowych składników kuchni indyjskiej. Jest to dodatek do wielu potraw jak choćby curry, niekiedy zastępujący ryż. Ciasto na chlebek Naan przygotowuje się na bazie mąki pszennej, drożdży, jajka, jogurtu i masła lub oleju. Ciasto jest proste w przygotowaniu, a po wypieczeniu jest chrupkie. Po wyrobieniu powinno być miękkie i elastyczne. Tradycyjnie w Indiach chlebek wypieka się w specjalnych, glinianych piecach tandoor. Nie używa się przy tym tłuszczu. Można go jednak przygotować w domowych warunkach. Nasza propozycja to chlebek Naan pieczony we frytkownicy beztłuszczowej. 

            materiał promocyjny
            Indyjski chlebek Naan
            Print

            Indyjski chlebek Naan

            Porcje

            10

            porcje
            Czas przygotowania

            1

            godzina 

            Składniki

            • 500 g mąki pszennej

            • 10 g suchych drożdży

            • 2 małe jajka

            • 100 ml gęstego jogurtu greckiego

            • 1 łyżeczka oleju lub oliwy z oliwek

            • 1 łyżeczka cukru

            • 1 łyżeczka soli

            • pół szklanki ciepłej wody

            Przygotowanie

            • Do małego naczynia wlej ciepłą wodę, dodaj drożdże oraz cukier, wymieszaj i odstaw na chwilę.
            • W dużej misce wymieszaj mąkę z solą.
            • W drugiej misce wymieszaj rozczyn, jajka, jogurt i olej, wymieszaj.
            • Do mąki dodaj mokre składniki i rozczyn, wymieszaj.
            • Wyrabiaj ciasto żeby masa była jednolita i zbyt bardzo się nie kleiła.
            • Przełóż ciasto do miski nasmarowanej oliwą, przykryj zwilżoną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
            • Podziel ciasto na 10 części i rozwałkuj na cienkie, podłużne placki.
            • Piecz pojedynczo w koszu frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do temperatury 200ºC około 5 minut na każdej stronie, aż powstaną zarumienione, brązowawe pęcherze.

            Uwagi

            • Rada: Zamiast oleju możesz dodać roztopione masło. 
            • Chlebek Naan najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu, na przykład z samym masłem czosnkowym. Masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i posiekaną natką kolendry lub innym ziołem. 
            • Niektóre z przepisów pomijają dodanie do ciasta jajka. Możesz wypróbować obie wersje i wybrać ulubioną. 

            Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

            Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

            Obserwuj nas!

            • LinkedIn
            • Facebook
            • YouTube
            • Instagram
            • Pinterest
            POBIERZ KSIĄŻKĘ Z PRZEPISAMI

            …

            • Sałatka z pieczonymi burakami i serem halloumi
              Sałatka to bardzo szeroko zakrojone pojęcie, ponieważ można tą przekąskę wykonać na dziesiątki różnych sposobów, z najróżniejszych składników i ich połączeń. Są przygotowywane nie tylko […]
            • Sałatka z pieczonymi burakami i serem halloumi
            • Grzanki z serem camembert i figami
            • Stek z kalafiora
            Kontakt

            TVO SP. Z O.O
            ul. Kielecka 5, 81-303 Gdynia
            NIP 9581665816, REGON 222079828
            Sąd Rejonowy Gdańsk-Północ w Gdańsku
            VIII Wydział Gospodarczy KRS, pod numerem KRS 000508462

            Ważne odnośniki

            FAQ
            Polityka prywatności
            RODO
            Regulamin newslettera

            TV Okazje

            O nas
            Współpraca
            Rekrutacja
            Klub TV Okazje
            Kontakt
            Blog

            Zapisz się i odbierz książkę z przepisami!
            Zero spamu, tylko sprawdzone przez nas przepisy na pyszne dania i desery.

            ©2022 TVO sp. z o.o.
                      Not found text See all results
                      Zarządzaj zgodami plików cookie
                      Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
                      Funkcjonalne Zawsze aktywne
                      Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
                      Preferencje
                      Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
                      Statystyka
                      Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
                      Marketing
                      Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
                      Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Manage {vendor_count} vendors Przeczytaj więcej o tych celach
                      Zobacz preferencje
                      {title} {title} {title}