Chlebek Naan to jeden z podstawowych składników kuchni indyjskiej. Jest to dodatek do wielu potraw jak choćby curry, niekiedy zastępujący ryż. Ciasto na chlebek Naan przygotowuje się na bazie mąki pszennej, drożdży, jajka, jogurtu i masła lub oleju. Ciasto jest proste w przygotowaniu, a po wypieczeniu jest chrupkie. Po wyrobieniu powinno być miękkie i elastyczne. Tradycyjnie w Indiach chlebek wypieka się w specjalnych, glinianych piecach tandoor. Nie używa się przy tym tłuszczu. Można go jednak przygotować w domowych warunkach. Nasza propozycja to chlebek Naan pieczony we frytkownicy beztłuszczowej.
10
porcje1
godzina500 g mąki pszennej
10 g suchych drożdży
2 małe jajka
100 ml gęstego jogurtu greckiego
1 łyżeczka oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
pół szklanki ciepłej wody