Kurczak po chińsku
2022-11-29Domowy syrop na odporność
2022-11-29Dania jednogarnkowe to duża wygoda jeśli chodzi o ich przygotowanie, jak również jeśli chodzi o wykorzystanie naczyń. Nie sposób wymienić, z czego można przygotować takie potrawy. Od makaronów, przez mięso, ziemniaki, ryby, owoce morza, warzywa, grzyby i inne składniki. My proponujemy makaron z pieczarkami i brokułami. Do tego, że smażone pieczarki są smaczne nie trzeba raczej przekonywać. Warto jednak dodać, że brokuł jest jednym z najzdrowszych i prozdrowotnych warzyw. To bogate źródło cennych substancji odżywczych, składników mineralnych i witamin.
Danie jednogarnkowe – makaron z pieczarkami i brokułami
Stopień trudności Łatwy1
porcje20
minut8
minutSkładniki
400 g makaronu spaghetti lub innego ulubionego
200 g brokułu
2 pęczki cebuli dymki
3 ząbki czosnku
3 duże pieczarki
40 g startego parmezanu
sól i świeżo zmielony pieprz
15 g masła
15 ml oliwy z oliwek
100 ml śmietanki słodkiej
500 ml bulionu drobiowego
Przygotowanie
- garnku podsmaż na maśle posiekaną cebulę.
- Dodaj drobno posiekany czosnek i pokrojone pieczarki.
- Dodaj brokuła podzielonego na różyczki, makaron, oliwę, dopraw solą oraz pieprzem i zalej bulionem.
- Gotuj pod przykryciem 8 minut, aż makaron będzie prawie ugotowany.
- Dodaj śmietankę wymieszaną ze startym parmezanem.
- Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 2 minuty.
Uwagi
- Rada: Jeśli wolisz inne proporcje, brokuła i pieczarek możesz dać więcej. Składniki mogą też być inne.