Egzotyczna potrwa jaką jest kurczak po chińsku to powód, dla którego tak popularne na całym świecie są bary z kuchnią azjatycką, w tym z kuchnią chińską. Jest wiele wersji tego sposobu przyrządzania kurczaka. Nie trzeba jednak udawać się do restauracji chińskiej, żeby spróbować tej potrawy. Kurczaka po chińsku można łatwo przygotować samodzielnie w domu. My przedstawiamy przepis na kurczaka z warzywami, grzybami mun i chińskimi dodatkami, oraz z typowym dla tej kuchni makaronem ryżowym.
2
porcje45
minut15
minut300 g makaronu ryżowego
podwójny filet z piersi kurczaka
1 marchewka
kawałek pora
1 papryka czerwona
1 papryczka ostra
1 duża cebula
100 g grzybów mun
2 ząbki czosnku
10 g świeżego imbiru
sos sojowy
olej ryżowy lub sezamowy
6 pędów bambusa z zalewy lub świeżych
sól i pieprz