Sernik domowy
2022-12-12Paszteciki z warzywami i szynką
2022-12-13Łosoś to ryba morska i słodkowodna występująca w kilku gatunkach. Są to łosoś szlachetny, pospolity, atlantycki i europejski. Ma soczyste mięso o wyrazistym, charakterystycznym smaku i kolorze. Dostarcza wielu cennych składników odżywczych, w tym kwasów tłuszczowych omega-3, aminokwasów, białka, witamin i minerałów. Łososia można jeść na surowo w postaci tatara, carpaccio i w sushi, lub smażonego, pieczonego i wędzonego. My proponujemy zdrowego łososia smażonego we frytkownicy beztłuszczowej Home Vero, podawanego ze smacznym sosem na bazie śmietany i koperku.
Łosoś w sosie koperkowo śmietanowym
Stopień trudności Łatwy1
porcje20
minut10
minutSkładniki
300 g łososia – filety ze skórą
100 ml śmietany
100 ml jogurtu naturalnego lub greckiego
30 g koperku
15 ml soku z cytryny
odrobina oliwy z oliwek
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie
- Łososia pokrój w kawałki szerokości około 4 cm.
- Skrop oliwą, sokiem z cytryny oraz dopraw do smaku solą i pieprzem
- W koszu frytkownicy beztłuszczowej Home Vero nagrzanej do temperatury 180ºC smaż około 10 minut.
- W tym czasie wymieszaj śmietanę, jogurt i koperek, dopraw solą.
- Gotowego łososia podawaj z sosem koperkowo-śmietanowym.
Uwagi
- Rada: Łososia w sosie można podawać z frytkami z ziemniaków lub batatów.