Koktajl wzmacniający odporność
2023-01-11Czekoladowe ciasto z owocami
2023-01-20Łosoś jest rybą morską i słodkowodną, spotykaną w kilku gatunkach. Ma charakterystyczny smak, kolor i soczyste mięso. Warto dodać, że łosoś jest źródłem cennych składników odżywczych, białka, witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych Omega-3. Można go spożywać na surowo w postaci tatara i carpaccio, a także smażyć piec i wędzić. Ponieważ jest to zdrowa ryba, nasza propozycja to zdrowy łosoś pieczony we frytkownicy beztłuszczowej, z dodatkiem równie zdrowych warzyw.
Pieczony łosoś z warzywami
Kategoria: Przepisy, ObiadyStopień trudności ŁatwyPorcje
1
porcjeCzas przygotowania
15
minutCzas smażenia
20
minutSkładniki
pół kilograma filetu z łososia
1 marchewka
1 pietruszka
1 seler naciowy
biała część z 1 pora
ząbek czosnku
pęczek koperku
świeży tymianek
15 ml soku z cytryny.
30 ml oliwy z oliwek
sól i świeżo zmielony pieprz
30 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie
- Łososia pokrój w kawałki około 4 cm.
- Marchewkę i pietruszkę po obraniu pokrój w słupki, a pora i seler naciowy w plasterki.
- Czosnek pokrój w cienkie plasterki, a koperek drobno posiekaj.
- Do miski wlej bulion warzywny i oliwę, dodaj koperek, listki tymianku i sok z cytryny oraz sól i pieprz, dokładnie wymieszaj.
- W nasmarowanym oliwą pojemniku frytkownicy beztłuszczowej ułóż warzywa.
- Na nich połóż rybę i dokładnie nasmaruj marynatą.
- Smaż łososia we frytkownicy nagrzanej do 180ºC około 20 minut.
Uwagi
- Rada: Do marynaty możesz dodać startą skórkę ze sparzonej cytryny. Rybę możesz wcześniej potrzymać pół godziny w marynacie. Łososia z warzywami możesz podawać z frytkami z ziemniaków lub batatów.