Indyjski chlebek Naan
2023-02-15Szparagi w cieście francuskim
2023-02-15Kalafior należy do niskokalorycznych warzyw. Jest źródłem witamin, węglowodanów, białka i błonnika pokarmowego. Ma wysoką wartość odżywczą oraz właściwości prozdrowotne. Jest w Polsce bardzo popularny, najczęściej spożywany w formie zupy lub zwyczajnie ugotowany jako dodatek z bułką tartą do dania głównego. Bywa też składnikiem sałatek. Nasza, nieco inna propozycja to placki kalafiorowe. Przygotowywane we frytkownicy beztłuszczowej zachowają smak i właściwości. Tym bardziej gdy ugotujemy w niej kalafiora.
Placki kalafiorowe
Porcje
2
porcjeCzas przygotowania
40
minutSkładniki
1 mały kalafior (około 300 g)
1 mała cebula
50 g startego żółtego sera
1 jajko
kilka gałązek świeżej pietruszki
60g mąki pszennej
10 g mąki ziemniaczanej
olej
sól i pieprz
Przygotowanie
- Ugotuj odkrojone różyczki kalafiora w koszu frytkownicy beztłuszczowej w temperaturze 150ºC około 10 minut żeby były miękkawe ale nie rozgotowane.
- Po odcedzeniu rozgnieć widelcem lub po wystudzeniu zmiksuj w blenderze na nie całkiem gładką masę.
- Cebulę pokrój w drobną kosteczkę.
- Do kalafiora dodaj jajko, cebulę, ser, pietruszkę, mąkę oraz sól i pieprz, całość wymieszaj.
- Nakładaj masę łyżką formując placuszki do kosza frytkownicy beztłuszczowej wyłożonego papierem do pieczenia.
- Smaż partiami po jednej warstwie we frytkownicy nagrzanej do 180ºC około 10 minut aż placki się zarumienią, a ser się roztopi.
- połowie smażenia odwracaj placki.