Szparagi są warzywami zawierającymi mało kalorii. Są lekkostrawne, ale też sycące i są źródłem błonnika. Najlepsze są zielone i chrupiące szparagi wiosną. Gotowane szparagi to dodatek obiadowy do mięs, makaronów, do zup, jajek czy omletów. Nasza propozycja to zdrowo smażone szparagi w cieście francuskim we frytkownicy beztłuszczowej, z dodatkiem szynki i sera. To świetny dodatek do jajka sadzonego lub jajka w koszulce albo samodzielna przekąska. Wystarczy roztopione masło i sos czosnkowy lub holenderski. Ciasto francuskie można kupić gotowe, ale my dla chętnych podajemy na nie przepis. Jego przygotowanie jest dość czasochłonne, ale wbrew pozorom niezbyt trudne.
4
porcje40
minut200 g mąki pszennej typu 550
250 g miękkiego, wysoko procentowego masła
5 g soli
100 ml zimnej wody
pół kilograma szparagów
szynka parmeńska lub inna dojrzewająca
starty parmezan lub inny miękki ser w kawałku
2 jajka
sól i pieprz