Quesadilla
2022-11-29Zabawne ziemniaki
2022-11-29Tarta to klasyczny wypieki cukierniczy. Jest to spód z kruchego ciasta z odkrytym wierzchem, wypełniony nadzieniem najczęściej na słodko. Formy do tarty mają zwykle ruchome dno i pofalowane brzegi. Jednak i kiedyś i teraz tarta nie była podawana jedynie na słodko. Stała się tak popularna, że często jest to danie wytrawne. Taka, która jest zalewana masą śmietanowo-jajeczną, nazywana może też być quiche. Ten rodzaj tarty zawsze też jest przygotowywany ze słonego ciasta kruchego i wypełniany wytrawnym nadzieniem. Przedstawiamy przepis na quiche z boczkiem.
Tarta – quiche lorraine
Kategoria: ObiadRodzaj kuchni: FrancuskaStopień trudności Średni2
porcje30
minut20
minutSkładniki
- Składniki na ciasto:
250 g mąki
125 g schłodzonego masła
pół łyżeczki soli
szczypta cukru
żółtko
3 łyżki zimnej wody
- Składniki na nadzienie:
250 g wędzonego boczku
4 duże cebule
odrobina tymianku
świeżo mieliny pieprz, sól
100 g żółtego, startego sera
- Masa jajeczna:
3 jajka
120 ml kwaśnej śmietany
pęczek pietruszki, tymianek, sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
- Ciasto:
- Na stolnicy wymieszaj mąkę z solą oraz dodaj rozdrobnione masło i posiekaj dokładnie nożem.
- Dodaj wodę i żółtko i szybko zagnieć ciasto.
- Kule z ciasta owiń folią i odstaw do lodówki na godzinę. Na stolnicy wymieszaj mąkę z solą oraz dodaj rozdrobnione masło i posiekaj dokładnie nożem.
- Dodaj wodę i żółtko i szybko zagnieć ciasto.
- Kule z ciasta owiń folią i odstaw do lodówki na godzinę.
- Nadzienie:
- Posiekaną cebulę i buczek pokrojony w dużą kostkę usmaż na patelni.
- Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.
- Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż na posmarowaną tłuszczem formę, nakłuwając widelcem.
- Piekarnik rozgrzej do 190ºC i piecz ciasto około 20 minut do uzyskania złocistego koloru.
- Masa jajeczna:
- Zmiksuj jajka ze śmietaną, dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz tymianek, dopraw solą i pieprzem.
- Na podpieczone ciasto nałóż nadzienie, zalej masą jajeczną i posyp startym serem.
- Piecz jeszcze 20 minut w piekarniku, aż nadzienie się zetnie i będzie miało złotawy kolor.
Uwagi
- Rada: Quiche można zrobić „z niczego”, czyli z tego co akurat jest pod ręką, w lodówce czy co zostało z obiadu, na przykład mięso, warzywa, podsmażone pieczarki. Ciasto kruche powinno się jak najmniej dotykać rękami, żeby nie robiło się ciepłe. Quiche można podawać na ciepło i na zimno.