Quesadilla to popularne danie meksykańskie. Są to podawane na ciepło placki tortilli tradycyjnie kukurydzianej, z różnymi dodatkami i roztopionym serem. Najczęściej przyrządza się Quesadillę z kurczakiem i serem, także z dodatkiem warzyw. Jednak równie dobrze można przygotować to danie z innymi dodatkami i tym co znajdziemy w lodówce. Meksykanie jedzą quesadillę na gorąco, często dodając do niej pikantny sos, pomidorową salsę, guacamole lub sok z limonki. Nasza propozycja to quesadilla z kurczakiem.
4
porcje20
minut12
minut2 placki tortilli kukurydzianej
200 g fileta z piersi kurczaka
1 mała papryka czerwona
1 duża cebula
50 g kukurydzy
100 g passaty pomidorowej lub obranych świeżych pomidorów
200 g startego sera żółtego, może być też mozzarella
10 g masła
15 ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
szczypta papryki ostrej i czerwonej
odrobina płatków chili
szczypta suszonego oregano lub kolendry
sól i świeżo zmielony pieprz