Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami
2022-12-19Tradycyjna sałatka warzywna z majonezem
2022-12-20Bigos to potrawa, której nikomu nie trzeba przybliżać. Pojawia się w niemal każdym polskim domu, także podczas Świąt Bożego Narodzenia. Przyrządzany jest w bardzo różny sposób, z kapusty kiszonej, świeżej lub w połączeniu. Sekret smaku bigosu tkwi w dobrym przegryzieniu się smaków wszystkich składników. Dlatego najlepiej przygotować go na dzień przed podaniem. Przygotowanie i ugotowanie bigosu jest czasochłonne, ale jego smak jest tego wart. Nasza propozycja to bigos domowy po staropolsku.
Tradycyjny bigos staropolski
Kategoria: PrzepisyRodzaj kuchni: PolskaStopień trudności Średni10
porcje5
4
godzinySkładniki
kilogram świeżej kapusty
1,5 kg kapusty kiszonej
300 g łopatki wieprzowej
300 g karkówki wieprzowej
300 g karkówki wołowej
150 g wędzonego boczku
300 g kiełbasy
30 g suszonych grzybów
100 g suszonych, wędzonych śliwek
2 cebule
6 ząbków czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
4 ziarna pieprzu czarnego
15 g papryki ostrej
sól i pieprz mielony do smaku
Przygotowanie
- Dzień wcześniej namocz grzyby 0,5 l wrzątku.
- Gotuj grzyby w wodzie od moczenia na wolnym ogniu około 50 minut aż zmiękną.
- Ugotowane grzyby odsącz i pokrój w paski, nie wylewaj wody od gotowania.
- Śliwki zalej przegotowaną wodą i odstaw na 2 godziny, lekko zagotuj, odsącz i pokrój w paski.
- Jeśli kapusta kiszona jest bardzo kwaśna, odciśnij ją z soku lub lekko przepłucz.
- dużym garnku zalej kapustę kiszoną wodą w takiej ilości, żeby ją przykryła.
- Gotuj na wolnym ogniu około godziny aż kapusta zmięknie.
- Oczyść świeżą kapustę z zewnętrznych liści i drobno poszatkuj.
- osobnym garnku zalej kapustę wrzątkiem do wysokości przykrycia.
- Dodaj łyżeczkę soli i gotuj około pół godziny aż zmięknie.
- Obydwie kapusty odsącz i wymieszaj w dużym garnku.
- Dodaj grzyby z wodą od ich gotowania, śliwki i przyprawy.
- Mięsa pokrój w kostkę, dopraw solą oraz pieprzem, podsmaż na oleju i dodaj do kapusty.
- Na tej samej patelni podsmaż przez około 10 minut pokrojony w kostkę boczek i cebule z rozgniecionym czosnkiem, dodaj do kapusty.
- Kiełbasę pokrój w półplasterki, podsmaż i dodaj do kapusty.
- Dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj delikatnie składniki.
- Zależnie od preferencji, zalej dwoma szklankami bulionu wieprzowego lub czerwonego wina.
- Możesz też dać po połowie bulionu i wina.
- Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając około 1,5 do 2 godzin.
- Najlepiej odstaw na jeden dzień bigos żeby smaki przeszły, a następnego dnia jeśli jest za dużo płynu pogotuj do odparowania.
Uwagi
- Rada: Jeśli lubisz smak jałowca, możesz dodać 4 ziarenka, a także odrobinę kminku. Kiedy robisz bigos ze świeżą kapustą, nie potrzeba płukać kiszonej. Kiełbasę lepiej dodać bliżej końca gotowania bigosu, żeby się nie rozpadła. Najpierw podsmaż wołowinę i dodaj mięsa wieprzowe.