Paszteciki z ciasta drożdżowego, francuskiego lub kruchego to tradycyjny dodatek do barszczu wigilijnego. Te z farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów są najpopularniejsze na Święta Bożego Narodzenia. Paszteciki można też robić w ciągu całego roku. Są świetną przystawką nie tylko do barszczu, i można je napełnić zupełnie innym farszem z ulubionymi składnikami. My proponujemy wigilijne paszteciki drożdżowe. Paszteciki z ciastem drożdżowym są niczym świeżutkie bułeczki, mięciutkie i puszyste po upieczeniu.
12
porcje30
minut25
minutpół kilograma kiszonej kapusty
50 g grzybów suszonych
duża cebula
30 ml oleju rzepakowego
sól i świeżo zmielony pieprz
pół kilograma mąki pszennej
2 jajka
25 g drożdży
szklanka mleka
50 ml oleju rzepakowego
15 g cukru
5 g soli