Pesto rosso z suszonych pomidorów
2023-01-24Krokiety ziemniaczane z parmezanem
2023-01-25Zapiekanki to przysmak bardzo wielu osób. Nie sposób wymienić, z czego mogą być przygotowane. Przepisów, składników i dodatków jest mnóstwo. Mięso, wędliny, kiełbasy, warzywa, grzyby i wiele innych składników. Najpopularniejsze są zapiekanki ziemniaczane i makaronowe, zwłaszcza z żółtym serem. Ciepły, ciągnący się ser zachwyca nie tylko dzieci. My polecamy prostą, ziemniaczaną zapiekankę, którą można szybko przygotować we frytkownicy beztłuszczowej. Jest to świetna alternatywa oraz dodatek do mięs i ryb na obiad, zamiast tradycyjnie gotowanych ziemniaków.
Zapiekanka ziemniaczana z serem
Kategoria: Przepisy, ObiadyStopień trudności ŁatwyPorcje
4
porcjeCzas przygotowania
30
minutSkładniki
pół kilograma ziemniaków
50 g sera ementalera
100 ml śmietany
sól i świeżo zmielony pieprz
30 ml oleju rzepakowego
Przygotowanie
- Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Utrzyj ser na dużych oczkach.
- W misce wymieszaj śmietanę z serem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Wysmaruj pojemnik frytkownicy beztłuszczowej olejem.
- Układaj plasterki ziemniaków warstwami.
- Polej ziemniaki masą śmietanową.
- Piecz zapiekankę w rozgrzanej do 200°C frytkownicy przez około 15 minut, aż uzyska złoty kolor.
Uwagi
- Rada: Miłośnicy orzechowego posmaku zamiast ementalera, mogą użyć sera gruyère. Ser lub jego część można też nałożyć na ziemniaki zalane śmietaną. Śmietanę można wymieszać z 1 jajkiem.