Pasta z zielonego groszku
2024-02-16Rogaliki drożdżowe
2024-02-28Szynka to kanapkowy standard, tak zwana klasyka gatunku. Tradycyjnie pojawia się na kanapkach w postaci plasterków, czasem z różnymi dodatkami. Jednak z tej pozornie zwykłej szynki, można zrobić coś całkowicie odmiennego. Pasta na kanapki, bo o niej mowa, to nasza propozycja na przełamanie rutyny. Wystarczy blender, ulubiona szynka, kilka dodatków takich jak majonez, zioła oraz przyprawy i pyszna pasta przygotowana. Robi się ją szybko i łatwo, świetnie smakuje z dodatkami takimi jak pomidor czy ogórek.
Masz zbyt dużo wędliny? Pasta z szynki to rozwiązanie
Pasta z szynki to świetny sposób na wykorzystanie zbyt dużej ilości wędliny, także gdy jest zbyt sucha lub słabo doprawiona. Jak również na wykorzystanie resztek wędlin. Można wypróbować różne wersje pasty z różnymi dodatkami takimi jak suszone pomidorki, starty na drobnych oczkach ogórek konserwowy, żółty ser czy ugotowane jajka. Możesz użyć szczypiorku lub dodać inne, ulubione zioła pasujące do smaku szynki, na przykład rukolę, roszponkę, koperek czy natkę pietruszki.
Pasta z szynki do kanapek
Kategoria: PrzepisyStopień trudności łatwy400
gram10
minutSkładniki
350 g szynki (konserwowa lub inna ulubiona, także wędzona) w plastrach lub w całości
1 średnia cebula szalotka
około 5 łyżek majonezu (tyle, żeby pasta nie była zbyt sucha)
2 łyżeczki musztardy (opcjonalnie chrzanu utartego z 1 łyżką śmietany)
pół łyżeczki sosu Worcestershire (można pominąć)
2 łyżki posiekanej zieleniny
sól i czarny pieprz
Przygotowanie
- Zieleninę posiekaj, odłóż trochę do dekoracji.
- Szynkę w plastrach pokrój drobniej, w całości pokrój w plastry i mniejsze kawałki.
- Cebulkę obierz i pokrój w ćwiartki.
- Zmiksuj w blenderze szynkę i cebulkę na pożądaną konsystencję, gładszą lub z kawałkami.
- Dodaj majonez, musztardę oraz zieleninę, wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Podawaj kanapki z pastą posypane odłożoną zieleniną.
Uwagi
- Podawaj kanapki z pastą posypane odłożoną zieleniną.
- Z szynki wędzonej możesz odciąć skórę, jeśli jest twarda.
- Musztarda lepiej pasuje do zwykłej szynki, chrzan do wędzonej.