Zupa rybna z łososia
2023-04-13Pieczona gęś nadziewana ziemniakami
2023-04-13Mięso kaczki tak jak gęsinę uznaje się za najbardziej szlachetny rodzaj drobiu. Jest delikatne, kruche i soczyste, lżejsze i mniej tłuste niż mięso czerwone, ale tłustsze od kurczaka. Oprócz kaczki pieczonej w całości, także nadziewanej, często przyrządzana jest pierś z kaczki. Trzeba ją jednak umiejętnie i właściwie zrobić. Nasza propozycja to filet z konfiturą żurawinową na białym winie.
Pierś z kaczki
Kategoria: Obiady, PrzepisyStopień trudności łatwyPorcje
4
porcjeCzas przygotowania
1
godzinaCzas gotowania
50
minutSkładniki
2 piersi z kaczki
odrobina oleju
świeży tymianek i rozmaryn
sól, pieprz i czerwona papryka
40 g konfitury żurawinowej
50 ml białego wina wytrawnego
sok z połowy cytryny
Przygotowanie
- Oczyszczoną i osuszoną pierś z kaczki natnij po stronie skóry w kratkę.
- Natrzyj mięso solą, pieprzem i papryką, odstaw na 15 minut.
- Na odrobinie rozgrzanego oleju smaż mięso najpierw około 5 minut od strony skóry do lekkiego zarumienienia.
- Przełóż na drugą stronę i smaż około 3 minut.
- Piersi z kaczki przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp rozmarynem i tymiankiem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 120ºC 40 minut z temoobiegiem.
- Po upieczeniu odstaw piersi z kaczki w folii aluminiowej.
- Na patelni od smażenia mięsa duś żurawinę z winem i sokiem z cytryny do odparowania.