Pokrzywa jest jedną z najcenniejszych roślin leczniczych, o bogatej zawartości składników odżywczych. Wzmacnia, regeneruje i oczyszcza organizm dzięki dużej zawartości chlorofilu, witaminy C, żelaza oraz wapnia. Świeżą pokrzywę zrywamy przede wszystkim na wiosnę (zwykle w maju), a w pozostałych miesiącach jej występowania jedynie górne, świeże i młode listki. Poza sezonem polecamy używać do koktajli suszonych liści lub naparów.
2
porcje30
minut170
kcalPokrzywa nie parzy, gdy przelejesz ją przez sito gorącą wodą, a następnie zahartujesz zimną. Traci te właściwości również wtedy, gdy trochę zwiędnie. Zbieraj zawsze młode liście, z samego wierzchołka rośliny.
Spora garść młodych liści świeżej pokrzywy,
Dojrzałe mango,
2 plastry świeżego ananasa grubości ok. 2 cm,
150 ml wody