Pieczona owsianka
2023-07-25Kalafior w panierce
2023-07-25Wiele osób nie lubi podrobów. Tymczasem są one niedoceniane, a dobrze przyrządzone mogą być bardzo smaczne. Bywają serwowane nawet w najlepszych restauracjach na świecie. Warto zaznaczyć, że są pożywne i posiadają więcej wartości odżywczych niż zwykłe mięso. Jednym z podrobów jest wątróbka drobiowa, która ma wysoką zawartość witamin B6 i B12, biotyny i kwasu foliowego. Nie każdy lubi jej charakterystyczny smak po obróbce, kiedy bywa wykorzystywana przy gotowaniu rosołu i podawana razem z nim. Nieco inny smak ma wątróbka smażona, zwłaszcza w połączeniu z także smażoną cebulką. My proponujemy zdrowszy sposób przyrządzenia wątróbki drobiowej, smażonej we frytkownicy beztłuszczowej.
Smażona wątróbka drobiowa z cebulką
Stopień trudności łatwy4
porcje25
minut15
minutSkładniki
500 g wątróbki drobiowej
4 nieduże cebule
odrobina oleju
2 łyżki sosu sojowego
czarny pieprz i sól
Przygotowanie
- Wątróbkę umyj, osusz i pozbaw błon oraz żyłek.
- Pokrój wątróbkę na mniejsze kawałki, wymieszaj w misce z olejem, sosem sojowym, pieprzem i papryką.
- Do kosza frytkownicy włóż wątróbkę.
- Cebule pokrój w paski i obtocz w marynacie po wyjęciu wątróbki.
- Włóż do kosza cebulę i delikatnie wymieszaj.
- Smaż we frytkownicy nagrzanej do temperatury 180ºC około 10-15 minut.
- W międzyczasie przemieszaj delikatnie składniki żeby równomiernie opiekły się z wszystkich stron.
- Pod koniec smażenia posól wątróbkę.
Uwagi
- Pamiętaj, żeby solić wątróbkę tuż pod koniec smażenia, żeby nie stwardniała. Wątróbkę możesz podawać z frytkami. Jeśli nie lubisz jego smaku, możesz pominąć sos sojowy.