Quiche Lorraine – placek zalany masą jajeczno-śmietanową
2022-09-13Curry z dynią i indykiem
2022-09-29Sezon na dynie w Polsce trwa od września do listopada. To fantastyczna roślina, która nie tylko jest zdrowa ale i też pyszna. Sposobów przygotowania dyni jest wiele. My dzisiaj prezentujemy sprawdzony przepis na pieczoną dynie na śniadanie.
Pieczona dynia na śniadanie
Kategoria: Przepisy, ŚniadaniaStopień trudności ŚredniPorcje
4
porcjeCzas przygotowania
20
minutCzas gotowania
30
minutKalorie
250
kcalSkładniki
dynia Hokkaido
2- 3 łyżki miodu (ulubionego lub taki, który akurat jest w domu)
1 łyżeczka cynamonu
sól oraz pieprz
płatki owsiane błyskawiczne i jogurt naturalny
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni (góra – dół)
- Przekrój dynię i usuń ze środka gniazdo nasienne.
- Następnie pokrój dynię w łódeczki. Połóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
- Natrzyj lub polej dynię miodem i posyp cynamonem. Możesz również dodać posiekane orzechy.
- Wstaw do piekarnika na ok. 25- 30 minut aż dynia będzie miękka. Taką dynię może śmiało jeść wraz z płatkami owsianymi na śniadanie i jogurtem.
Uwagi
- Dynia Hokkaido ma smak przypominający pieczone kasztany. A do tego po upieczeniu można jeść ją ze skórką.