Placki kalafiorowe
2023-02-15Domowe masło orzechowe
2023-02-16Szparagi są warzywami zawierającymi mało kalorii. Są lekkostrawne, ale też sycące i są źródłem błonnika. Najlepsze są zielone i chrupiące szparagi wiosną. Gotowane szparagi to dodatek obiadowy do mięs, makaronów, do zup, jajek czy omletów. Nasza propozycja to zdrowo smażone szparagi w cieście francuskim we frytkownicy beztłuszczowej, z dodatkiem szynki i sera. To świetny dodatek do jajka sadzonego lub jajka w koszulce albo samodzielna przekąska. Wystarczy roztopione masło i sos czosnkowy lub holenderski. Ciasto francuskie można kupić gotowe, ale my dla chętnych podajemy na nie przepis. Jego przygotowanie jest dość czasochłonne, ale wbrew pozorom niezbyt trudne.
Szparagi w cieście francuskim
Kategoria: Kuchnia, ObiadyStopień trudności Łatwy4
porcje40
minutSkładniki
- Ciasto francuskie:
200 g mąki pszennej typu 550
250 g miękkiego, wysoko procentowego masła
5 g soli
100 ml zimnej wody
- Szparagi:
pół kilograma szparagów
szynka parmeńska lub inna dojrzewająca
starty parmezan lub inny miękki ser w kawałku
2 jajka
sól i pieprz
Przygotowanie
- Ciasto:
- Wymieszaj w wodzie sól aż się rozpuści.
- W rondelku rozpuść 50 g masła i odstaw do wystudzenia.
- Wsyp do miski mąkę, dodaj wodę z solą i roztopione masło, wymieszaj.
- Podsyp stolnicę mąką i wyrabiaj przygotowaną masę na gładkie ciasto.
- Uformuj spłaszczoną kulę.
- Owiń ciasto folią spożywczą i odłóż na 2 godziny do lodówki.
- Resztę masła utrzyj na gładką masę.
- Rozłóż masę pomiędzy folię spożywczą lub papier do pieczenia.
- Rozwałkuj na prostokąt grubości 2 cm i odstaw do lodówki na 1-2 godziny żeby stwardniało.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na kwadrat grubości do 2 cm w taki sposób, żeby środek był grubszy od boków.
- Wyjmij z lodówki masło, usuń filię lub papier i rozłóż ukośnie na środku ciasta.
- Boki ciasta nałóż na masło tworząc kopertę i zlep łączenia.
- Rozwałkuj kopertę na prostokąt o długości 3 razy większej niż szerokość.
- Ciasto złóż na 3 części, obwiń folią spożywczą i odstaw na 2 godziny do lodówki.
- Znów rozwałkuj ciasto formując podobny prostokąt jak wcześniej.
- Na 3 części i odstaw do lodówki na 1 godzinę.
- Wałkuj w ten sposób ciasto 6 razy i każdorazowo odstawiaj na 2 godziny do lodówki.
- Na końcu rozwałkuj ciasto na grubość około 4 mm.
- Szparagi:
- Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końce.
- Łodyżki połóż na talerzu, dopraw solą oraz pieprzem i leciutko posmaruj oliwą z oliwek.
- Ciasto francuskie podziel na kwadraty długości mniej więcej plastrów szynki.
- Na cieście układaj po 2 plasterki szynki.
- Na szynce połóż po 2 szparagi.
- Posyp startym parmezanem lub połóż kawałek miękkiego sera.
- Zwijaj kawałki ciasta w rulony sklejając je pośrodku.
- Obtaczaj rulony w rozmąconych jajkach.
- Piecz w koszu frytkownicy beztłuszczowej rozgrzanej do 200ºC około 10 minut, aż ciasto się zarumieni.
Uwagi
- Rada: Możesz użyć gotowego ciasta francuskiego. Jeśli je przygotowujesz, pamiętaj o podsypywaniu mąką stolnicy przed każdym wałkowaniem. Możesz użyć 150 g mąki pszennej i 50 g mąki krupczatki. Najlepiej jest wałkować ciasto w jednym kierunku