Masło orzechowe to ulubiony przysmak do pieczywa nie tylko dzieci. Wytwarzane jest z orzechów arachidowych i jest szczególnie popularne w kuchni amerykańskiej. Oprócz smarowidła do kanapek, znajduje też zastosowanie do wypieków. Najlepsze i najzdrowsze jest takie, które zawiera tylko orzechy. Jednak jak każdy wyrób, gotowe masło orzechowe może zawierać dodatkowe składniki, niekoniecznie korzystne. Dlatego my proponujemy zrobić własne, domowe masło orzechowe. Wystarczy dobry blender, orzechy i kilkanaście minut. Ma wyrazisty smak oraz gładką konsystencję i nie zawiera zapychaczy oraz ulepszaczy.
Orzechy arachidowe inaczej nazywane orzechami ziemnymi lub fistaszkami są bogate w wartości odżywcze. Zawierają dużo białka, więc są świetną alternatywą białka zwierzęcego dla wegan. Weganie i wegetarianie cenią masło orzechowe także za to, że orzechy są źródłem żelaza rzadko spotykanego w roślinach. Jak również błonnika, witamin i składników mineralnych. Orzechy arachidowe mają też dużo tłuszczu, który jest potrzebny do rozpuszczania niektórych witamin.
8
porcje15
minut400 g orzechów arachidowych (na około 350 g masła)
szczypta soli